SOSYAL SORUNLAR SOSYOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL SORUNLAR SOSYOLOJİSİ Kod CEEN9030
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ŞELALE UŞEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Doktora öğrencilerinin gündemi takip ederek güncel sosyal sorunların nedenleri, kökenleri, türleri, çözümlerine yönelik yaklaşımları inceleyerek kendi bakış açılarını geliştirmeleri ve sosyal sorunları sosyolojik bir perspektiften değerlendirme fırsatı yakalamalarını hedeflemektedir.

İçerik

Bu derste sosyal sorunların tanımlanması, unsurları, türleri, ortaya çıkış nedenleri ve kökenleri ayrıntılarıyla incelenecek olup sosyal sorunlarına yönelik sosyolojik yaklaşımlardan çatışmacıi etkileşimci ve fonksiyonel yaklaşım açısından bir değerlendirme yapılacaktır. Sosyal sorunların tarih boyunca gösterdiği gelişmeler ve dönüşümler çerçevesinde küreselleşme ve bilgi çağının yarattığı, dönüştürdüğü sosyal sorunlardan temel olanlar ayrıntılarıyla incelenecektir. Son olarak sosyal sorunların çözümüne yönelik yaklaşımlar ve devletin yükümlülükleri tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Gündemin takip edilmesi, sosyal sorunlarla ilgili kurumların tespiti ve kurum ziyaretleri, ders anlatımı ve öğrencilere seçtikleri sorunlarla ilgili sosyolojik bakışa sahip ödev sunumları yaptırılması

Kaynaklar

- SEVDA DEMİRBİLEK, SOSYAL GÜVENLİK SOSYOLOJİSİ, LEGAL, 2005. - NURŞEN ADAK (ED), SOSYAL PROBLEMLER SOSYOLOJİSİ, SİYASAL, 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024