BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod FBOG3032
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini tanımalarını sağlamak ve bilimsel bir rapor yazma kabiliyetlerini geliştirmektir.

İçerik

Bilim ve temel kavramlar (olgu, bilgi, mutlak, doğru, yanlış, evrensel bilgi v.b.), bilim tarihine ilişkin temel bilgiler, bilimsel araştırmanın yapısı, bilimsel yöntemler ve bu yöntemlere ilişkin farklı görüşler, problem, araştırma modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve veri toplama yöntemleri (nicel ve nitel veri toplama teknikleri), verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması ve raporlaştırılması.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğrenme, Bilgisayar destekli eğitim, İşbirlikli öğrenme, Tartışma, Proje çalışması

Kaynaklar

1.Büyüköztürk, ޞ.; Kılıç, E.; Akgün, Ö.E.; Karadeniz, ޞ. & Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara. 2.Ross, K. N. (2005). Quantitative Reseach Methods in Educational planning: Educational Research-Some Basic Concepts and Terminology. International Institute for Educational Planning/UNESCO 3.Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Notları, Yrd. Doç. Dr. Behiye Akçay 4.Medavar, P. B. (1994). Genç Bilim Adamına Öğütler. Tübitak yayınları 5.Day, R. A. (2004). Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Nasıl Yayımlanır? Tübitak yayınları. http://journals.tubitak.gov.tr/kitap/maknasyaz/maknasyaz.pdf.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024