FİZİKTE ÖZEL KONULAR

İzlence Formu

Ders Adı FİZİKTE ÖZEL KONULAR Kod FBOG3027
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin temel amacı, ders kapsamındaki konuları öğrencilere sunum yolu ile öğretmektir. Öğrenciler, genel olarak; teknoloji aletlerinin temel yapı malzemelerini, bu malzemelerden oluşan teknolojik cihazları, bu cihazların nasıl ve nerede kullanıldığını, faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmuş olacaklardır.

İçerik

Yarı-iletkenler: Diyot, Transistör, Güneş Pilleri ve Kullanım Alanları, Lazerler. X-Işınları: Yapısı, Kimyasal Snalizlerde ve Kalite Kontrolünde Kullanılması. İletişim Teknolojisi Araçları: Bilgisayar ve Elemanları, Tümleşik Devreler, Fiberoptik, Değişik Fiziksel Sensörler(optik, ısısal, basınçlı, elektriksel, manyetik tabanlı), Nanoteknoloji. Görüntüleme Teknikleri ve Araçları: Ultrason, NMR, Tomografi, Sintilasyon, Elektron ve Tarama Mikroskopları. Süperiletkenler, Standart Model , Nötrinolar, Dedektörler , Doğrusal ve Dairesel Hızlandırıcılar, LHC- Büyük Hadron Çarpıştırıcısı.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğrenme Bilgisayar destekli eğitim İşbirlikli öğrenme Araştırma-inceleme Düz anlatım Soru-cevap Tartışma Proje çalışması

Kaynaklar

1.Raymond A. Serway, Fen ve Mühendislik için Moden Fizik. Saunders College Publishing.. Çeviren: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık, Ankara, 2009. 2.D. Halliday and Robert Resnick, Physcs 1 and 2. Library of Congress Cataloging Publishing, Canada, Fifth edition. 3.Douglas C. Giancoli, Physics for Scientests and Engineers with Modern Physics. Publshed by Prentce Hall Upper Saddle River, NJ, 07458, USA. 4.John. R. Taylor, Chris D. Zafaritos, Fizik ve Mühendislikte Modern Fizik, Çeviren: Bekir Karaoğlu, İstanbul Teknik Üniversitei, ARTE BilgiTek yayını, 1996. 5.Arthur Beiser, Concepts of Modern Physics, . Library of Congress Cataloging Publishing. 6.Vladimir Z. Kresin and Stuart A. Wolf, Fundametals of Superconductivity, Plenum Pres, New York and London.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024