DİNÎ VE TASAVVUFÎ HALK EDEBİYATI

İzlence Formu

Ders Adı DİNÎ VE TASAVVUFÎ HALK EDEBİYATI Kod TUDE4062
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ZEHRA HAMARAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İslamiyet ve tasavvufun Türk toplumu arasında nasıl yayıldığı, tasavvufun halk edebiyatı ürünlerine nasıl yansıdığı, büyük halk mutasavvıflarının toplum üzerindeki etkileri gibi konuların öğretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu mutasavvıfların eserlerinin de inceleneceği derslerde bu edebiyatın günümüzdeki durumu üzerinde de durulacaktır.

İçerik

Dini tasavvufi halk edebiyatının menşei, tarihi gelişimi, İslamiyet ve tasavvufun Türkler arasında yayılış süreci, İslamiyet öncesi inanaçların dini tasavvufi halk edebiyatına etkileri, bu edebiyatın önemli temsilcileri ve eserlerinin incelenmesini içerir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü, yazılı ve görsel anlatım teknikleri. Çeşitli yazılı ve basılı kaynaklardan bilgiler aktarılacak; ayrıca anlatılan konuların daha iyi anlaşılabilmesi için görsel ve işitsel materyalden de faydalanılacaktır.

Kaynaklar

Fuat Köprülü, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Ankara, 1984. İrene Melikoff, Uyur İdik Uyardılar, İstanbul, 1994. Ahmet Yaşar Ocak, Bektaşi Menakıbnamelerinde İslam Öncesi İnanç Motifleri, Ankara, 1983. Ahmet Yaşar Ocak, Kültür Tarihi Kaynağı Olarak Menakıbnameler, Ankara, 1997. Mustafa Tatçı, Yunus Emre Divanı I,II,III, Ankara, 1990. Kemal Eraslan, Divan-ı Hikmet'ten Seçmeler, Ankara, 1991. Abdülbaki Gölpınarlı, 100 Soruda Tasavvuf, İstanbul, 1985. Erol Güngör, İslam Tasavvufunun Meseleleri, İstanbul, 1993. Abdurrahman Güzel, Dini Tasavvufi Türk Edebiyatı, Ankara, 2000. Mehmet Kaplan, Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar-Tip Tahlilleri, İstanbul, 1985. Mustafa Kara, Tasavvuf ve Tarikatlar Tarihi, İstanbul, 1999. Ömer Lütfi Barkan, "Kolonizatör Türk Dervişleri", Vakıflar Dergisi, II, 1942.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024