ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ Kod TUDE1006
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BİLAL ALPAYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Klâsik Türk edebiyatının bütün bir Türk edebiyatı tarihi içerisinde işgal ettiği yerin tarifini yapmak, Eski Türk Edebiyatı diye adlandırılan bu dersin ve sahanın bu ve buna benzer isimlerini tartışmak, eski Türk edebiyatının kaynakları hakkında bilgi vermek ve bütün bunlardan hareketle öğrencinin ileri sınıflarda klâsik Türk edebiyatı metinlerinin kültür ve estetik dünyasına nüfuz edebilmesi için gerekli düşünsel enstrümanların kazanımını gerçekleştirmek.

İçerik

Derste öncelikli olarak dil, sanat, edebiyat, şiir kavramları üzerinde duruluyor, buradan hareketle klâsik Türk edebiyatının bu kavramlar bakımından taşıdığı önem üzerinde duruluyor. Bunun ardından eski Türk edebiyatının bütün bir edebiyat tarihimiz içindeki yeri anlatılıyor ve yeni edebiyatın doğru anlaşılabilmesi için eski edebiyatın doğru anlaşılmasının önemi üzerinde duruluyor. Üçüncü aşamada ise klâsik Türk edebiyatının çok zengin düşünsel, dinî, tasavvufî, kültürel, tarihî kaynaklarından söz ediliyor ve bunlar dört ana başlık altında örneklerle zenginleştirilerek öğrenciye veriliyor.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü, yazılı ve görsel anlatım.

Kaynaklar

1. Ahmet Talat Onay, Eski Türk Edebiyatıda Mazmunlar, 2. Agah Sırrı Levend, Divan Edebiyatı, 3. Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan: Eski Şiirin Bahçesinde, 4. Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan: Fuzuî Leylâ ve Mecnun, 5. Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan: Fatih Divanı ve Şerhi, 6. Edebiyat tarihi kitapları, 7. Osmanlı Tarihi kitapları,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024