TEMEL PROSESLER

İzlence Formu

Ders Adı TEMEL PROSESLER Kod KIMU3037
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Önemli endüstriyel proseslerden olan sülfonasyon, hidroliz, esterleştirme ve polimerizasyon reaksiyonları hakkında bilgi verilmesi.

İçerik

Sülfonasyon ve sülfatasyon: Tanımları, özel sülfonasyon tipleri, çeşitli sulfonasyon vasıtaları, alifatik ve aromatik bileşiklerin sulfonasyonu, yan reaksiyonlar ve temel reaksiyonlar. Sulfonasyona etki eden faktörler. Kinetik mekanizma ve termodinamik. Sülfonasyon/sülfatasyon proseslerinde endüstriyel uygulama örnekleri.o Esterleşme: Tanımı ve sınıflandırılması, Esterleşmeye etki eden faktörler, Esterleşme reaksiyonlarında kullanılan katalizörler. Alkoliz, asidoliz, transesterifikasyon reaksiyonları, esterleşme proseslerinde çalışma yöntemleri, esterleşme proseslerinde endüstriyel uygulama örnekleri. o Hidroliz: Tan ımı, sınıflandırılması, mekanizması, kinetik ve termodinamiği, hidrolize etki eden faktörler, endüstriyel uygulama örnekleri.o Polimerizasyon: Tanımı ve sınıflandırılması. Polimerizasyon reaksiyonlarının kimyası, adım ve katılma polimerizasyonları (radikal, iyonik vs.), polimerizasyon reaksiyonlarının kinetik incelenmesi, polimerizasyon yöntemleri.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

1- Çataltaş, İ. (1980)Kimya Endüstrisinde Organik Prosesler. 2- Saçak, M. (2004) Polimer Kimyası. 3- Baysal, B. (1981) Polimer Kimyası. 4- Çataltaş İ. (1895) Kimyasal Proses Endüstrileri.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024