ANALİTİK KİMYA

İzlence Formu

Ders Adı ANALİTİK KİMYA Kod KIMU2014
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 1 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

1- Tek çözeltilerin, sentetik karışımların ve kompleks örneklerin klasik yöntemlerle kalitatif ve kantitatif analizi prensiplerini öğrencilere tanıtmak (öncelikle semi-mikro kalitatif analiz, gravimetri ve titrimetri) 2- Analitik kimya açısından oldukça önemli olan denge prensiplerinin (çözünürlük, asit-baz nötralizasyonu, redoks ve kompleks oluşum dengeleri) alt yapısını hazırlamak 3- Deneysel verilerin kesinlik ve doğruluğunun istatistiksel yöntemler yardımıyla değerlendirilmesini öğretmek

İçerik

Analitik kimyanın temelleri ve kapsamı, çözelti hazırlama ve konsantrasyon, ölçüm ve duyarlılık, analitik sonuçların verilmesi, katyon ve anyonların kalitatif analizinde ön denemeler ve sistematik analiz, katı örneklerin çözündürülmesi, analitik kimyada dengeler, az çözünen tuzların çözünürlüğüne etkiyen faktörler, gravimetrik analiz, volumetrik analizde indikatörler, indikatör hataları, asitlik-bazlık kavramları, pH ve nötralleşme titrasyonları, karışımların asidimetrik-alkalimetrik analizi, elektrokimyanın esasları ve redoks reaksiyonları, potansiyometri, indirgeme-yükseltgeme(redoks) titrasyonları, kompleksometrik titrasyonlar, bireysel ve karışım halinde metal iyonlarının EDTA ile titrasyonu, çöktürme titrasyonları.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Örnek Problem Çözümü, Ödev Verilmesi, Tartışma, Soru-cevap

Kaynaklar

1- Temel Analitik Kimya: R. Apak, Istanbul University Press (in Turkish), 1997, Istanbul (ISBN: 975-404-372-8). 2- Analytical Chemistry: G.D. Christian, John Wiley & Sons,2004,USA (ISBN: 0-471-45162-2) 3- Fundamentals of Analytical Chemistry: D. A. Skoog, D. M. West, and F.J. Holler, Saunders College, 1992, Fort Worth (ISBN: 0-03-074922-0).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024