PROJE GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ I

İzlence Formu

Ders Adı PROJE GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ I Kod BOTE4039
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Projeler, kalkınmaya ilişkin geniş kapsamlı amaçların gerçekleştirilmesinin gereklerinden biridir. Çağdaş dünyada hemen hemen tüm ülkeler bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakalamak ve bunlara ayak uydurmak özlemini taşımaktadırlar. Bu özlemin nedeni, ekonomik kalkınmalarını sağlamak, uygar uluslar topluluğunun saygın ve rekabet gücüne sahip bir üyesi haline gelebilmektir. Bunları hedefleyen ülkeler bazı önemli projeleri gerçekleştirmek suretiyle ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerini hızlandırmışlardır. Başarılı projeleri gerçekleştiremeyen ülkeler ise, gelişmiş ülkelere bağımlı olmak zorunda kalmışlardır. Bu doğrultuda projeler, işlerin kolayca görülebilir bir biçimde yapılandırılmasına, sistemler içinde düşünme ve çalışma yolunun açılmasına olanak sağlamaktadır. Sistemler; bütünsellik, verimlilik, iletişim, etkileşim ve süreklilik ilkelerini içermektedir. Bütün bunların düzenlenip planlanması ve geliştirilmesi ise başarı bir proje yönetimini gerektirir. Başarılı bir proje yönetimi; hizmetlerin iyileştirilmesinde, ürün kalitesinin arttırılmasında, işlerin ekonomik yapılmasında, karlılığın sağlanmasında ve proje taraftarların ilişkilerinin düzenlenmesinde liderliği onaylanmış bir yol haritasıdır.

İçerik

Program proje ilişkisi, projeye duyulan ihtiyaç, projelerin özellikleri, proje yönetimi, proje yönetimi özellikleri ve faydaları, proje yönetimi süreci, proje planlaması ve planlama aşamaları (Başlangıç, Planlama, Uygulama, Kontrol ve Kapanış), planlamanın önemi, kapsam, bütçe ve zaman planlaması ve dengesi, farklı planlama yaklaşımları, maliyet tahmin yöntemleri, farklı planlama araçları, proje sürecinde ekiplerin hazırlanması. Projenin planlaması ve yürütülmesinde kullanılan MS-Project programı, örnek projelerin proje planlama yaklaşımları dikkate alınarak MS-Project ile geliştirilmesi.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Gösterip Yaptırma, Takım/Grup Çalışması, Rapor Hazırlama ve/veya Sunma

Kaynaklar

ALBAYRAK, B., 1998, Proje Yönetimi ve Danışmanlık, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul. ALBAYRAK, B., 2009, Proje Yönetimi ve Analizi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. JOHNSON, T., 2004, Adım Adım Microsoft Office Project 2003, Arkadaş Yayınları, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024