POLİMER ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı POLİMER ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ Kod KIMU4056
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 1
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TÜLİN BANU İYİM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Polimer grup seçimli derslerinde öğrencilerin Polimer Fiziği ve Polimer Kimyası derslerinde aldıkları teorik ve deneysel altyapıya ilave olarak endüstriyel polimer üretim ve şekillendirme proseslerinin türleri ve tanımlanması, bu proseslerin teorik ve matematiksel temelleri, proseslerin işleyiş prensipleri ve ürün özelliklerine göre proses şartlarının belirlenmesi konularında bilgi aktarımı amaçlanmaktadır.

İçerik

Polimerizasyon yöntemleri, endüstriyel polimerizasyon reaktörlerinin türleri, reaktör etkinlikleri, reaksiyon hızı ve viskozite etkileşimleri. Plastik ve kauçuk ürün tasarımı, alkid üretim prosesleri ve formülasyon hesaplamaları. Polimer şekillendirme prosesleri: ekstrüzyon, enjeksiyon, baskı ile kalıplama, transfer kalıplama, ısı ile kalıplama (thermoforming), döndürerek kalıplama, daldırarak kalıplama, pultrüzyon.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Laboratuar Çalışması, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

1-McGreavy, C. (1994). Polymer Reaction Engineering. Chapmen&Hall. VCH Publishers, Inc. ISBN: 1 56081 595 7 (USA and Canada). 2- Baysal, B. (1981). Polimer Kimyası, Cilt 1, ODTU, Ankara, Birinci Baskı, Çağlayan Basımevi. 3- Pişkin, E. (1987). Polimer Teknolojisine Giriş, İnkılap Kitabevi. 4Tsurata, T. (2001) Polimer Kimyası, Çeviri editörü: Mehmet Mustaev, Çeviri: Yoshihito Osada, Zeynep Mustaeva, Mesut Karahan, Seç Yayın Dağıtım. 5- Billmeyer F.W. (1984) Textbook of Polymer Science, Third Edition, John Wiley&Sons Inc. 6- ޞenvar, C et al.(1977) Fizikokimya Cilt IV:Kimyasal Kinetik ve Makromoleküller, , Marmara Üniversitesi Yyaın No:435, Atatürk Eğitim Fakültesi Yayın No:1,1977. 7- Allen, Geoffrey, FRS. et al. (1989) Comprehensive Polymer Science, Pergamon Pres. Bütün ciltler. 8- Mark, H.F. Gaylord, N. G. et al. (1970) Encyclopedia of Polymer Science and Technology, John Wiley&Sons Inc., Volume 5 ve Volume 13, 1970. 9- Berins, M. L., Ed., (1991) Plastics Engineering Handbook of the Society of the Plastics Industry, 5th Ed., Van Nostrand Reinhold.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024