TÜRK EĞİTİM TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK EĞİTİM TARİHİ Kod INOG2024
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türk eğitim tarihinin amacını, dönemlerini ve kapsamını incelemek, eğitim olgusu içinde önemini tartışmak, cumhuriyetten önceki dönemlerden günümüze kadar Türk eğitim tarihindeki yasal ve yapısal gelişmeleri ve sorunları analiz etmektir.

İçerik

Türk Eğitim Tarihi dersi Türk tarihi boyunca eğitimi etkileyen unsurları tarihi olaylar çerçevesinde öğrenciye vermektedir. Bunu yaparken sadece Türk tarihi değil anlatılan dönem de yaşamış diğer medeniyetlerin ve devletlerin eğitim sistemlerinin de karşılaştırmalı olarak öğrencilere öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca şu içerikle ulaşılmaktadır: Batı’da eğitimin kuruluşu ve gelişimi; Türklerde eğitim geleneği; Osmanlı İmparatorluğunda eğitim sistemi, medreseler, sıbyan mektepleri, Enderun, askeri mektepler; Tanzimat, Mutlakıyet ve Meşrutiyet dönemlerinde eğitimde gelişmeler ve eğitimde Batı etkisi; Türk Eğitim Devrimi, Tevhid-i Tedrisat Kanununun tarihsel temelleri, kapsamı, uygulanışı ve önemi, Türk eğitim sisteminde laikleşme; Yazı Devrimi, millet mektepleri, halk evleri; Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin dayandığı temel ilkeler; Köy Enstitüleri, Eğitim Enstitüleri ve Yüksek Öğretmen Okulları. Üniversiteler ve öğretmen yetiştirme. Yakın dönem Türk eğitim alanındaki gelişmeler; Ulus devletlerin kuruluşundan günümüze dünyada eğitim kurumları aracılığıyla vatandaş yetiştirme anlayışı. Avrupa Birliği vatandaşlığı ve Türk vatandaşlığını içeren çoklu kimlik anlayışının gelişimi ve bu anlayışın eğitime yansımaları.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yoluyla, Beyin Fırtınası, Grup Tartışması, Araştırma, Soru Cevap, Düz Anlatım, Gezi-Gözlem

Kaynaklar

1. Adem, M. (2005). Ulusal Eğitim Politikamız ve Finansmanı. Ankara: Ankara Üniv. 2. Akyüz, Y. (2001). Başlangıçtan 2016'ya kadar Türk Eğitim Tarihi (8. Baskı), PegemA, İstanbul. 3. Başaran, İ. E. (2006). Türkiye Eğitim Sistemi. Ankara. 4. Ergün, M. (1997). Atatürk Devri Türk Eğitimi. Ankara: Ocak Yayınları. 5. MEB. (1998). Cumhuriyet'in 75 Yılında Gelişme ve Hedefler. Ankara: MEB. 6. Sakaoğlu, N. (2003). Osmanlı'dan Günümüze Eğitim Tarihi, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. 7. Batır, B. (2010). Geleneksel Eğitimden Çağdaş Eğitime, Elif Kitapevi, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024