SOSYAL BİLGİLER DERS KİTABI İNCELEMELERİ

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL BİLGİLER DERS KİTABI İNCELEMELERİ Kod SBOG4055
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sosyal bilimler veya sosyal bilgiler eğitimi alanında yazılmış ders kitaplarını ve diğer alan yayınlarını incelemenin, bilim, eğitim-öğretim, öğretmen ve öğrenci hayatındaki yeri ve önemini belirlemek, bilime ve eğitim-öğretime uygun en iyi ders kitabını veya yayınını seçmek, yazarları, yayınevlerini, bilim, kültür ve eğitim-öğretim işlerini yönetenleri, diğer sorumluları daha duyarlı ve dikkatli olmaya yönlendirmek.

İçerik

Sosyal bilimler veya sosyal bilgiler alanında yazılmış ders kitaplarının ve diğer alan yayınlarının, bilim, öğretim ve öğrenim etkinliği açısından, kullanılabilir ve yararlanılabilirlik özelliklerini belli ölçütler kullanarak belirleme çalışmalarıdır. Sosyal bilimler veya sosyal bilgiler alanında yazılmış ders kitaplarının ve diğer alan yayınlarının, bilim, eğitim-öğretim, öğretmen ve öğrenci hayatındaki yeri ve önemi; İnceleme ne demektir? Neden inceleme gereği duyulur? Alan ders kitapları ve diğer alan yayınları neden incelenir? İnceleme ölçütleri nelerdir? Alan ders kitaplarını ve diğer yayınlarını inceleme ölçütleri nelerdir? Alan ders kitaplarını ve alan yayınlarını incelemenin, bilime, eğitim-öğretime, öğretmen ve öğrenciye, topluma katkıları nelerdir? gibi konular işlenir ve öğrencilere bu kapsamda birer alan ders kitabı incelemesi yaptırılarak, sınıf huzurunda yaptıkları çalışmaları paylaşmaları gerçekleştirilir.

Öğretim Yöntemleri

Bilimin basamakları içinde incelemenin yeri ve önemi konusunda bilgilendirme yapılır, inceleme yapılacak yayınlar, ders kitapları belirlenir, belirlenen yayınlar incelemeye ve irdelemeye tabi tutulur, sonuç raporlaştırılır, yazılı ve sözlü olarak sunulur.

Kaynaklar

GÜLER, İbrahim, Tarihin Toplumdaki İşlevi Ve Öğretimi, Elif Kitabevi, İstanbul 2005. ŞAHİN, Cemalettin - YAVUZ, Nuri - KARABAĞ, Servet - TERTEMİZ, Neşe - ERCAN, Leyla- KAYABAŞI, Yücel - ŞEN, H. Şenay - OĞUZOĞLU, Dilek, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu, Editör: Leyla KÜÇÜKAHMET, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara Kasım 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024