YENİ VE YAKINÇAĞ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı YENİ VE YAKINÇAĞ TARİHİ Kod SBOG3047
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; Avrupa tarihini siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla ele alıp, irdeleyerek, yaşanan olayları ve gelişmeleri dünya tarihine ve günümüze etkileri bakımından değerlendirebilme yeteneği kazanmaları amaçlanmaktadır.

İçerik

Avrupa’nın şekillenmesinde Aydınlanma çağı ve Endüstri devriminin etkisi, Aydınlanma çağı düşünürleri (Thomas Hobbes, Rene Descartes, Voltaire vs.), Yedi Yıl Savaşları, Birleşik Devletlerin kuruluşu, Fransız Devrimi ve Napolyon Savaşları, Viyana Kongresi, Avrupa'da toplumsal hareketler: 1830 ve 1848 Ayaklanmaları, İtalyan ve Alman Birliğinin kurulması, I. Dünya Savaşı'na giden süreç ve devletlerin gruplaşmaları, I. Dünya Savaşı.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemi.

Kaynaklar

Bekir Sıtkı Baykal, Yeni Zamanda Avrupa Tarihi, Ankara 1961. Charles Seignobos, Avrupa Milletlerinin Mukayeseli Tarihi, (çev. Samih Tiryakioğlu), İstanbul 1960. J. M. Roberts, Avrupa Tarihi, (çev. Fethi Aytuna), İstanbul 2010. Norman Davies, Avrupa Tarihi, (çev. Kudret Demiroğlu), Ankara 2006. Pierre Gaxotte, Fransız İhtilâli Tarihi, (çev. Samih Tiryakioğlu), İstanbul 1969. Rifat Uçarol, Siyasi Tarih, İstanbul 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024