TÜRKİYE BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI Kod SBOG3046
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İlk ve orta öğretim kurumlarında sosyal bilgiler dersi konuları içinde yer alan "Türkiye'nin beşeri ve ekonomik coğrafyası"nı müfredata uygun olarak anlatılması sağlamak amacıyla temel bilgileri vermek, erişilebilecek kaynakları ve yöntemleri öğretmektir.

İçerik

Gelişmekte olan bir ülke konumundaki Türkiye'nin potansiyelinin bilinmesi, kaynaklarının kalkınma amaçlı kullanılmasını sağlayacaktır. Bu kaynaklar doğal kaynaklar olabileceği gibi insan ve onun faaliyetleri sonucu elde edilmiş kaynaklar da olabilir. Bu derste Türkiye'nin beşeri ve ekonomik kaynakları ele alınmaktadır. İşlenen ana başlıklar: -Türkiye'nin nüfus özellikleri, nüfusun gelişimi, dağılışı, göçler, yaş ve cinsiyet yapısı -Türkiye'nin yerleşme coğrafyası; yerleşme tipleri, özellikleri vb -Türkiye'nin Ekonomik Coğrafyası; - Tarımsal faaliyetler ve dağılışları, - Sanayi faaliyetlerinin özellikleri, sektörel ve bölgesel dağılışları, - Enerji ve hammadde kaynakları, - Ulaşım coğrafyası açısından Türkiye, başlıca ulaşım sistemleri ve özellikleri - Türkiye'nin başlıca turizm değerleri ve bunlardan faydalanma - Türkiye'nin dış ticareti ve özellikleri

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konu ile ilgili kaynak taraması ve ön araştırmalar Konu anlatımı ve sınıfta konunun tartışılması, Ele alınan konu için detaylı araştırmaya gereksinim duyulan dönem ödevi ile kurallara uygun rapor hazırlama becerisinin kazandırılması.

Kaynaklar

ATALAY, İ. (2000). Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi. AVCI, S. (1993). "Türkiye'de şehir ve şehirli nüfusun dağılışı". Türk Coğrafya Dergisi 28: 249-269. AVCI, S. (2000). "Türkiye ekonomi politikaları ve coğrafi sonuçları". İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi 8: 29-70. AVCI, S. (2000). "Türkiye'nin dış ticaretindeki gelişmeler ve mekansal ilişkiler". İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi 36: 29-67. KARABAО, S. ve ޞAHİN, S. (2007). Türkiye Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası. Ankara: Gazi Yayınevi. YAZICI, H. ve KOCA, M.K. (2007). Türkiye Coğrafyası ve Politiği. Ankara: PagemA Yayınları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024