İLKOKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı İLKOKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ Kod SIOG3046
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İlk okuma ve yazmanın temel amaçlarını kavrayabilme Okuma ve yazma kavramlarını öğrenebilme İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerini kavrayabilme İlköğretim birinci sınıf öğrencilerinin gelişim özellikleri ile ilgili kazandığı bilgileri öğretmenlik hayatında kullanabilme 5. İlk okuma ve yazma öğretiminde kullanılan materyallerin neler olduğunu ve nasıl kullanıldıklarını öğrenebilme 6. İlk okuma ve yazma öğretimini kavrayabilme 7. Türkiye\\\'de ilk okuma ve yazma öğretim yöntemlerinin evrimini öğrenebilme 8. İlk okuma yaza sürecini kavrayabilme 9. İlkokma yazma süreci ile ilgili kazadığı bilgileri öğretmenlik hayatında kullanabilme 10. Türkçe\\\' nin yeterince doğru ve güzel konuşulamadığı yörelerde okuma yazma öğretiminin nasıl yapılacağını öğrenebilme.

İçerik

İlkokuma ve yazma öğretimi; okuma ve yazma kavramları; okuma ve yazma süreci; okuma ve yazmanın amaçları; okuma ve yazmayı kazandırma (öğretme) , yöntem ( cümle çözümleme, harf yöntemi, vb.) ve yaklaşımları ; okuma çağındaki çocukların dili ve özellikleri; sesler ve öğretimi; araç- gereç ve materyallerin seçimi ve kullanımı ; kelime tanıma; kelime ayırt etme; kelime hazinesini geliştirme yolları.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yoluyla, Beyin Fırtınası, Grup Tartışması, Araştırma, Soru- Cevap, Düz Anlatım, Makale Tarama, Görsel Sunu.

Kaynaklar

Çelenk, S. (2007). İlkokuma ve Yazma Programı ve Öğretimi (6. Baskı). Ankara: Maya Akademi. Akyol, H. (2009). İlkokuma ve Yazma Programı ve Öğretimi (8. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024