BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod IMOG2007
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilimsel çalışmaya taban oluşturma, temel ilkelerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. -Bilimsel araştırma yöntemlerinin temel teknik ve ilkelerini açıklama ve kullanma - örnekleme ve veri toplama tekniklerini açıklama ve kullanma - verilerin analizi, yorumlanması, araştırma öneri ve raporlarının hazırlanması, araştırmanın planlanması ve uygulanmasına ilişkin ilkeleri açıklama ve kullanma - deneysel araştırma da kullanılan ileri istatistikler ve bunların SPSS ortamında uygulanarak analiz sonuçlarının yorumlanmasını açıklama ve kullanma.

İçerik

Bilim ve temel kavramlar (olgu, bilgi, mutlak, doğru, yanlış, evrensel bilgi v.b.), bilim tarihine ilişkin temel bilgiler, bilimsel araştırmanın yapısı, bilimsel yöntemler ve bu yöntemlere ilişkin farklı görüşler, problem, araştırma modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve veri toplama yöntemleri (nicel ve nitel veri toplama teknikleri), verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması ve raporlaştırılması.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim

Kaynaklar

Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi (12. Basım), Ankara: Nobel Yay. Büyüköztürk, Şener. (2001). Deneysel Desenler: Öntest-Sontest Kontrol Grubu Desen ve Veri Analizi. Ankara: PegemA Yayıncılık 4. Büyüköztürk, Şener. (2003). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık. Özçelik, Durmuş Ali. Araştırma Teknikleri:Düzenleme ve Analiz ÜSYM,1981. Seyidoğlu, Halil. Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, geliştirilmiş 8.bs., İstanbul:Güzem,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024