TÜRKÇE'NİN TARTIŞMALI KONULARI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKÇE'NİN TARTIŞMALI KONULARI Kod TUOG4052
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkçenin tartışmalı konularından hareketle dil bilincini geliştirmek, onu yükseltmek ve eğitiminde gereken duyarlığı geliştirmek için bakış açılarını genişletmek.

İçerik

Türkçenin tartışmalı konularından yabancı dille eğitim mi yoksa yabancı dil eğitimi mi sorunu, Türk eğitim dili, Türkçenin bilim dili oluşu, Türk eğitim ve insan gücü sorunları, dil devrimi: dün- bugün, Türkiyeden Türk dünyasına Türkçenin geleceği, İpek yolunun iki ucu: Türkiye ve Japonya ve Türkçe ile Japoncadan yola çıkarak aynı dil grubuna dahil olmanın sebep ve göstergeleri, kültürün taşıyıcısı olarak dil, bugün karşılaşılan sorunlardan bazıları, dilin zengin olanaklarını kullanamama ve sebepleri, Türkçenin dünya dillerine etkisi, Türkçede zamirlerin sıradışı çekimi ve sebepleri, Türkçe eğitiminde karşılaşılan sorunlar.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Soru-Cevap

Kaynaklar

Doğan Aksan, Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim 1-2, Ank. 1990, TDK. Yay.;Türk Gramerinin Sorunları II, Ank. 1999, TDK. Yay.;ޞerafettin Karakaya, Dil Gelişimi ve Dil Politikası, Ank. 2007, Akçağ Yay;Aydın Köksal, Yabancı Dille Öğretim: Türkiyenin Büyük Yanılgısı, Ank. 2000,Öğretmen Dünyası; Osman N. Tuna, Sümer ve Türk Dillerinin Tarihi İlgisi ile Türk Dilinin Yaşı Meselesi, Ank. 1990, TDK. Yay.;Hayati Develi, Dil Doktoru, İst. 2006, 3F Yay.;Oktay Sinanoğlu, ?Bye-Bye? Türkçe, İst. 2002, Otopsi Yay.;Avrupa?da Yaşayan Türk Çocuklarının Ana Dili Sorunları Toplantısı, Ank. 2000, TDK. Yay.;Türkçenin Dünya Dillerine Etkisi (Haz. Günay Karaağaç), Ank. 2004, Akçağ Yay.,Mustafa Özkan, Tarih İçinde Türk Dili, İst. 1999, Filiz Kitabevi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024