ANLAMA TEKNİKLERİ I: OKUMA EĞİTİMİ

İzlence Formu

Ders Adı ANLAMA TEKNİKLERİ I: OKUMA EĞİTİMİ Kod TUOG3043
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgi edinme ve öğrenme yolu olan okuma becerisini en etkin biçimde kullanan bireyler yetiştirmek. Eğitim öğretim sürecinde okuduğunu anlayan ve bundan yeni bilgiler üreten bireyler yetiştirmek.

İçerik

Okuma becerisinin kuramsal boyutlarıyla açıklanması. Toplumda okuma alışkanlığının yaygınlaşması için yapılması gerekenler ve okuma becerisine yönelik tekniklerin incelenmesi. Okuma çeşitleri ve amaca bağlı olarak okuma çeşidinin seçimi. Türkçe eğitiminde okuma becerisini geliştirme çalışmaları. ‘Eleştirel okuma’ kavramını metinlerden yola çıkarak örnekleme, eleştirel okuma çalışmaları ve alıştırmaları yapma.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay, beyin fırtınası

Kaynaklar

Özbay, Murat (2009), Anlama Teknikleri I: Okuma Eğitimi, Öncü Kitap, Ankara. Yıldırım, Ali, Doğanay, Ahmet, Tütünoğlu, Ali (2000), Okulda Başarı İçin Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri, Ankara. Sever, Sedat (1997), Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme, Anı Yayıncılık, Ankara. Güneş, Firdevs (1997), Okuma-Yazma Öğretim, ve Beyin Teknolojisi, Ocak Yayınları, Ankara. Özdemir, Emin (2002), Eleştirel Okuma, Bilgi Yayınları, Ankara. Özdemir, Emin, Okuma Sanatı, İnkılap Kitabevi, İstanbul. Göktürk, Akşit (1998), Okuma Uğraşı, İnkılap Yayınları, İstanbul. Sartre, Jean-Paul (1996), Sözcükler, çev. Bertan Onaran, Payel Yayınları, İstanbul. Yazım Kılavuzu (2005), Türk Dil Kurumu, Ankara. Türkçe Sözlük (2005), TDK, Ankara Schopenhauer (2009), Okumak Yazmak ve Yaşamak Üzerine, ޞule Yayınları, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024