BİLİM TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM TARİHİ Kod RVPD2011
Kredi 3 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genelde bilim, özelde eğitim biliminin tarihsel süreç içinde gelişimini kavrayabilme, günümüzdeki bilimsel gelişmeleri karşılaştırmalı ve tarihsel bir perspektiften değerlendirebilme.

İçerik

Bilim Tarihi dersi bilimi etkileyen unsurları tarihi olaylar çerçevesinde öğrenciye vermektedir. Bunu yaparken sadece Bilim tarihinin değil, eğitim bilimi tarihinin de öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca şu içerikle ulaşılmaktadır: Bilim tarihi ne işe yarar; bilimin tanım ve işlevleri; bilim ve felsefe ilişkisi; eski uygarlıklarda bilim; Ortaçağ Avrupası ve İslam Dünyasında bilim; Rönesans ve Modern Bilim; Aydınlanma Çağında Bilim ve Eğitim hareketleri; Endüstri devriminde bilim ve eğitim hareketleri; Çağdaş Bilim ve Çağdaş eğitim.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yoluyla, Beyin Fırtınası, Grup Tartışması, Araştırma, Soru Cevap, Düz Anlatım, Gezi-Gözlem

Kaynaklar

Yıldırım, C. (2008). Bilim tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi. Ronan, C.A. (2003). Bilim Tarihi Dünya Kültürlerinde Bilimin Tarihi ve Gelişmesi. TUBİTAK Yayınları. Saruhan, ޞ.C., Özdemirci, A. (2005). Bilim Felsefesi ve Metodoloji. İstanbul: Alkım Kitabevi. Yıldırım, C. (2002). Bilim Felsefesi. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024