FİNANSAL ANALİZ

İzlence Formu

Ders Adı FİNANSAL ANALİZ Kod IZIK4065
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MÜJGAN DENİZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Finansal Analiz dersi temel itibariyle işletmelerin, şirketlerin bütçelerini, finansal yapılarını ve diğer finans ile ilgili kurumların performanslarını analiz etmek için kullanılan Mali Tabloların okunabilmesine yönelik bilgilerin kazandırılması ve mali durumlarının yatırım yapmaya uygunluklarını belirlemek için yapılan değerlendirme süreçlerini öğretmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Finansal analiz ya da diğer bir tabirle Mali Tablolar Analizi, bir işletmenin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve finansal yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını saptamak ve o işletme ile ilgili geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmek için, mali tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkilerin ve bunların zaman içinde göstermiş oldukları eğilimlerin incelenmesini içerir.

Öğretim Yöntemleri

Finansal analizler iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki dikey analiz ya da zaman serisi analizidir. Dikey analizde aynı firmanın farklı dönemlere ait verileri analiz edilip karşılaştırılır ve gelişmelerin olumlu yönde olup olmadığı değerlendirilmeye çalışılır. Yatay kesit analizlerinde ise belirli bir anda birden fazla firmanın durumları birbirleri ile karşılaştırılır. Finansal analiz yapılırken işletmelerle ilgili bilgiler, bilanço ve gelir tablosundan elde edilir. Mali analiz teknikleri, işletmelerin değerlendirilmesinde çok önemli bir rol oynamakla birlikte, değerlendirme sürecinin sadece bir aşamasını oluşturmaktadır.

Kaynaklar

1. kaynak kitap: International Financial Statement Analysis, CFA Institute Investment Series 2. kaynak kitap: Financial Statement and Ratio Analysis, Pearson Canada.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024