İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - I

İzlence Formu

Ders Adı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - I Kod ORMU2170-B
Kredi 1 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 1 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NİMET VELİOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

-İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda temel bilgileri vermek, -İş kazası ve meslek hastalıklarında dünyada ve Türkiye’deki durumu sunmak, başta orman olmak üzere tüm sektörlerde en çok karşılaşılan iş kazası ve meslek hastalıkları hakkında bilgi vermek, - İşçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı ve cezai-hukuksal-idari sorumluluklar konusunda bilgi vermek, - Ormancılık işlerinde tehlike analizi ve risk değerlendirmesi hakkında bilgilendirmek - İş kazası ve meslek hastalıkları risklerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için temel önlemler hakkında bilgilendirmek

İçerik

Temel tanım ve kavramlar, İş Hukukunun temel kavramları İş güvenliği (İSG) yasası ile ilişkisi, İş güvenliği mevzuatı. Türkiye’deki iş kazalarının sayısal durumu ve bazı karşılaştırmalar. İşverenlerin ve işçinin iş güvenliği konusundaki sorumlulukları, iş kazası sonucu açılabilecek ceza ve tazminat davaları. İş Kazası kavramı ve koşulları, iş kazalarında hukuki sorumluluk, Türkiye’deki orman iş kazalarının analizi. İş kazalarına neden olan güvensiz durum ve davranışlar, kazalarda kusurlu bulunanlar ve kusurlu bulunma nedenleri. İş Kanunun işçiyi koruyucu hükümleri ve İSG Mevzuatının getirdiği yenilikler, Orman işlerinde sağlık ve güvenlik önlemleri. İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönetimi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, Soru-Cevap

Kaynaklar

Keten, S., 2013. İş Sağlığı ve Güvenliği İlgili Yönetmelikler (Cilt-I), İstanbul. Keten, S., 2013. İş Sağlığı ve Güvenliği İlgili Yönetmelikler (Cilt-II), İstanbul. Durmuş, A., 2015. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Ders Notları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, 86 sayfa, Samsun. Acar, H.H., Eroğlu, H., 2016. Ormancılık İş Bilgisi ve İş Güvenliği. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No: 239/41, 344 sayfa, ISBN978-975-6983-82-9, Trabzon. Adalı, S., 1980. Çalışma İlmi (Ergonomie), Sakarya D.M.M. Akademisi Yayınları No: 3, 269 sayfa, İstanbul. Duruöz, E., Anıl, Y., Çoban, C., 1976. Orman Köylüsünün Ormancılık Kesiminde ve Orman Bölge Başmüdürlüklerinindeki Kentelerde İşlendirilmesi Olanakları. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları Teknik Bülten No: 79, 56 sayfa, Ankara. Çağlar, Y., 1979. Türkiye'de Orman İşçiliği ve Sorunları. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, No: 230, 123 sayfa, Ankara. Külahçıoğlu, G., 1992. İş Güvenliği, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, No: 49, 216 sayfa, İzmir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024