İSTATİSTİK ANALİZ

İzlence Formu

Ders Adı İSTATİSTİK ANALİZ Kod ULFA2031
Kredi 3 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA CAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İşletmelerin tüm departmanlarında yapılan araştırmalarda kullanılması gereken araştırma yöntemlerinin teorik ve uygulamalı olarak ele alınması.

İçerik

Anakütle ortalama, oran tahmininde ve hipotez testlerinde temel alınan Örnekleme Teorisi incelenir. Örnekten hareketle yapılacak tahmin ve hipotez testlerinde örnek büyüklüğünün hesaplanma yöntemleri ele alınır. Hipotez testleri parametrik ve parametrik olmayan testler sınıflandırması yapılarak incelenir. Değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi ve değişkenlerin bağımlı bağımsız ayrımı yapılarak tahmin için regresyon modelinin elde edilmesi. Zaman serilerini bileşenlerine ayırmak ve serinin trendinin küçük kareler ile tahmin edilmesi. Her hafta uygulama derslerinde istatistik yöntemlerin adım adım çözümüyle birlikte SPSS uygulamaları yapılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Hoca tarafından anlatılır. Öğrencilerin katkısıyla tartışma, gerçek verilerle bilgisayar uygulamaları.

Kaynaklar

1. Prof.Dr. Neyran ORHUNBİLGE’nin “Örnekleme Yöntemleri ve Hipotez Testleri” adlı kitabı. 2. Editör: Prof.Dr. Neyran Orhunbilge, Dr. Mustafa Can ve Dr. Şebnem Er “İşletme İstatistiğinin Temelleri” adlı kitabı 3. Prof.Dr. Neyran ORHUNBİLGE’nin “Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler” 4. Prof.Dr. Neyran ORHUNBİLGE’nin “Zaman Serileri Analizi Tahmin ve Fiyat İndeskleri” 5. Bu konuları içeren tüm istatistik kitapları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024