AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE VERGİ YÜKÜMLÜSÜNÜN HAKLARI

İzlence Formu

Ders Adı AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE VERGİ YÜKÜMLÜSÜNÜN HAKLARI Kod MLHH7013
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GAMZE GÜMÜŞKAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin güncel içtihatları çerçevesinde, vergi yükümlüsünün haklarının tespit edilmesi, Türk vergi hukuku ve uygulamasının ilgili içtihatlara uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Vergi yükümlüsünün mülkiyet hakkı, adil yargılanma hakkı, özel hayata saygı hakkı, ayrımcılığa uğramama hakkı başta olmak üzere AİHS çerçevesinde yer alan temel hak ve özgürlüklerinin tespit edilmesi, Türk vergi hukuku ve uygulamasının ilgili içtihatlara uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler, öğrencilerin aktif katılımları ile birlikte çeşitli konu anlatımları ve konular üzerinde tartışma yapılması şeklinde işlenmektedir. Öğrencilerden, seçtikleri belirli bir konu ile ilgili çalışma hazırlamaları ve sunum yapmaları istenilmektedir.

Kaynaklar

Gümüşkaya, Gamze; Mülkiyet Hakkına Vergisel Müdahaleler Bakımından İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'ne Kişisel Başvuru, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul 2010. Yaltı, Billur; Vergi Yükümlüsünün Hakları, Beta Yayıncılık, İstanbul 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024