Ders Adı | YAŞLILARDA BESLENME | Kod | AYAS2011 |
Kredi | 3 | AKTS | 5 |
Z/S | Zorunlu | Teorik Saat | 3 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 0 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Dr. Ögr. Üyesi ALEV YILDIRIM KESKİN |
Dersin Veriliş Türü | |||
Öğrencilere, besinlerin ve beslenmenin kültürel sosyal yönlerinin yaşlı bireylerin iyilik düzeylerine katkı sağladığını, beslenme riskleri açısından yaşlı sağlığı taranmasının önemini, beslenme ve sıvı alımının yaşlı bireylerin bakımı ve sosyal desteği açısından önemli olduğunu vurgulamak. Yaşlı bireylerin iyilik düzeylerinde beslenmenin önemini ve beslenme durumunun değerlendirilmesi gerektiğini kavratmaktır.
Yaşlı bireylerin doğasını ve beslenme gereksinimleri anlama, sağlığın sürdürülmesi, rehabilitasyon, hastalıkların önlenmesi ve kontrolünde beslenmenin önemi anlatılacaktır. Yaşlılıkta beslenme ilkeleri ve gereksinimleri, sağlıklı yaşam ve beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, beslenmenin koruyucu ve sağlık hizmetlerindeki önemi, bireyin kendi yaşam şekline uygun diyetin özellikleri, fiziksel aktivite ve sağlık, ilaç ve besin etkileşimi, beslenme ve sağlıkla ilgili risk etkenleri, hastalık durumunda diyette yapılması gerekli değişiklikler, beslenme ve kanser, diabetes mellitus hastalığı ve beslenme, kalp damar hastalıkları ve beslenme, kan basıncı yüksekliği ve beslenme, bağışıklık sistemi hastalıkları ve beslenme ve obezite üzerinde durulacaktır.
Öğrencilere kitap, ders sunumları ve video çekimleri ile ders anlatımı gerçekleşecektir.
YILDIRIM KESKİN ALEV, Yayın Yeri:İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Editör:YILDIRIM KESKİN ALEV, Basım sayısı:1, Sayfa sayısı:190, ISBN:978-605-07-1021-2.