KÖK HÜCRE BİYOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı KÖK HÜCRE BİYOLOJİSİ Kod MOBG4068
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLRUH ALBAYRAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kök hücre (KH) kavramını öğrenmek. KH'ler arasındaki farkı bilmek. Özelleşmiş dokularda KH'lerin doku onarımındaki yerinin irdelenmesi. Tedavide KH kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olmak.

İçerik

Kök hücre (KH) tanımı. KH çeşitleri ve kaynakları. Embriyonik KH'lerin eldesi ve çoğaltımı. Embriyonik KH farklılaşması ve kullanım alanları. Embriyonik olmayan KH'ler. Stromal (mezenkimal) KH'ler. KH plastisitesi. KH belirteçleri. KH biyolojisi, özelleşmiş dokular, KH'ler ve doku onarımı; epidermisde, duyu epitelinde, solunum yolları ve sindirim sisteminde, karaciğerde, kan damarları, lenfatik ve endotel hücrelerinde, kan hücrelerinin oluşumunda, kas dokudunda, bağ doku hücre ailesinde. Kordon kanı bankacılığı ile ilgili bilinmesi gerekenler. Tedavide KH'nin yeri ve kök hücre mühendisliği.

Öğretim Yöntemleri

Teorik bilginin sunular şeklinde projeksiyonla anlatımı. Soru cevap metodu. Ödevlerle geri dönüşlerin kontrolü.

Kaynaklar

Kaynak 1: \"Encyclopedia of Stem Cell Research\", Ed: Clive N. Svedsen , Allison D. Ebert, ISBN 978-1-4129-5908-7 Kaynak 2: \"Stem Cell Biology\", Ed: Daniel R. Marshak, Richard L. Gardner, David Gottlieb, http://www.dnathink.org Kaynak 3: \"Kök Hücreler\", Ed: Erdal Karagöz, Ercüment Ovalı, ISBN 975-8053-53-1 Kaynak 4: \"Molecular Biology of the Cell\", Ed:Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff. ISBN 978-0-8153-4106-2

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024