MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ Kod MOBG2010
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLRUH ALBAYRAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin kapsamında incelenen organizmalar hakkında farkındalık yaratmak. Bu organizmaların diğer organizmalarla ve çevre ile ilişkilerini göstererek sinyal iletiminin önemini vurgulamak.Mikroorganizma metabolizması, üremesi hakkında bilgi düzeyini artırmak.Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklar ve tanıda kullanılan moleküler yöntemlerle ilgili genel bilgilerin kazandırmak.

İçerik

Antony van Leeuwenhoek'dan günümüze mikrobiyoloji.Temel mikrobiyolojideki kavramlar. Klasik taksonomi ve moleküler filogenetiğe göre mikroorganizmaların tanımlanması ve sınıflandırılması.Prokaryotların sınıflandırılmasında kullanılan DNA ve RNA dizilerini belirleme yöntemleri. Mikroorganizmalarda hücre içi organizasyonu. Mikroorganizmalarda hücre bölünmesi ve üreme. Antibiyotiklerin mikroorganizmalar üzerindeki etki mekanizmaları. Mikroorganizma metabolizmasının sınıflandırılması. Mikroorganizmalarda enerji üretimi. Mikroorganizmalarda hareketin moleküler biyolojisi. Mikroorganizmalarda madde iletimi. Mikrobiyal ekoloji. Mikroorganizmaların yaşadıkları ortamla ilişkileri ve sinyal iletimi ("quorum sensing") mekanizması. Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklar ve mücadele yolları. Mikrobiyolojik tanıda kullanılan moleküler yöntemler.

Öğretim Yöntemleri

Teorik bilginin sunu şeklinde projeksiyonla yansıtılarak anlatımı. Laboratuarda deneysel düzenekle bilgilerin pekiştirilip bir mikroorganizmanın üretilmesinden tanımlanmasına kadar tüm süreçlerin uygulanması. Soru cevap metodu. Kapsamı sınırlı ödevlerle geri dönüşlerin kontrolü.

Kaynaklar

Brock Biology of Microorganisms (Eds. Madigan M.T., Martinko J.M., Parker J.) Microbiology (Eds. Prescott L.M., Harley J.P., Klein D.A.)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024