BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ Kod BYLJ4173
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MÜFİT ÖZULUĞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Önemli bir besin kaynağı olan balık stoklarının verimli kullanılabilmesi için balıkçılık biyolojisi konusunda bilinmesi gerekenlerin öğretilebilmesi.

İçerik

Balıkçılık, balıkçılık biyolojisi tanımı, önemi ve evrimleri. Dünya balıkçılık üretimi. Populasyon, stok tanımları. Populasyonların ayırt edilmesi. Balıklarda yaş, yaş saptama yöntemleri. Beslenme, büyüme, boy, ağırlık, yaş-boy-ağırlık ilişkilerinin değerlendirilmesi. Balıklarda ölüm, doğal ölüm, balıkçılık nedeniyle ölüm, toplam ölüm ve değerlendirilmesi. Balıklarda üreme, gonad olgunlaşma evreleri, gonadların ve vücut ağırlık ölçüleri ile gonadosomatik ilişki değerlendirmesi, fekondite.

Öğretim Yöntemleri

Öğrenci katılımlı konu anlatımı ve laboratuvar

Kaynaklar

Handbook of Fish Biology and Fisheries. Hart, J.B. and Reynolds H.2002. Blackwell Publishing, Volume 1, p. 413 Handbook of Fish Biology and Fisheries. Hart, J.B. and Reynolds H.2002. Blackwell Publishing, Volume 2, p. 410 Introduction to Tropical Fish Stock Assessment. Part 1. Manual. Sparre, P., S. C. Venema, 1992. FAO Fisheries Technical Paper. No. 306.1 Rev. 1. Rome, FAO. 376p

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024