NÜKLEER SPEKTROSKOPİ II

İzlence Formu

Ders Adı NÜKLEER SPEKTROSKOPİ II Kod NUFZ9028
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. RABİA BURCU ÇAKIRLI MUTLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Çekirdek modellerine giriş, Sıvı Damlası ve Shell modelin anlatılması, iki nükleon etkin etkileşimi ve nükleer potansiyel kavramının tanıtılması, çok parçacık etkileşimleri ve kolektif modelin anlatılması, çekirdeğin titreşim ve rotasyon hareketinin anlatılması, rotasyonel bant özelliklerinin aktarılması, deforme shell model kavramı ve Nilsson notasyonunun tanıtılması.

İçerik

Çekirdek modelleri, Nükleer fisyon ve sıvı damlası modeli, Çekirdeğin kabuk modeli (Shell Model); Bağımsız tek parçacık modeli, İki-nükleon etkin etkileşim yaklaşımı, Nükleer kabuk modeli potansiyelleri; Wood-Saxon ve Harmonik osilatör potansiyelleri, Çok parçacık konfigürasyonu ve kollektif yapı, Uyarılmış seviyeler; Titreşim ve rotasyon bantları, rotor model, Cranked Shell Model, Deformasyon düzlemi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, düz anlatım, soru-yanıt

Kaynaklar

1- Nuclear Structure from a Simple Perspective, R.F. Casten (1990), Oxford University Press. 2- The Nuclear Shell Model, K.L.G. Heyde (1994), Springer-Verlag 3- Introductory Nuclear Physics, K.S. Krane (1988), John Wiley&Sons 4- Fundementals of Nuclear Physics, N. A. Jelly (1990), Cambridge University Press 5- Table of Isotopes, C.M. Lederer and V.S. Shirley(1978), Wiley-Interscience

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024