NÜKLEER SPEKTROSKOPİ I

İzlence Formu

Ders Adı NÜKLEER SPEKTROSKOPİ I Kod NUFZ9023
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. RABİA BURCU ÇAKIRLI MUTLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Nükleer kuvvet ve nükleer yapı özelliklerinin öğretilmesi; Öğrenciye, alfa, beta, gama spektroskopisinin temel kavramlarının kazandırılması; Alfa, beta ve gama bozunmalarında temel geçiş kurallarının öğretilmesi; Işınlama anı ve sonrası spektroskopi kavramlarının kazandırılması; Spin-parite, manyetik dipol moment ve elektrik kuadrupol moment kavramlarının ve niceliklerinin öğretilmesi.

İçerik

Nükleer kuvvet, Pauli Prensibi ve antisimetrizasyon, Alfa, beta ve gama bozunumlarında açısal momentum ve parite, Izospin, alfa, beta ve gamma bozunumu geçiş kuralları, alfa, beta spektroskopisi, In-beam (Işınlama anı ) ve off-beam ( Işınlama sonrası ) gama spektroskopisi, Açısal dağılım ve çekirdek spin ölçümleri, manyetik dipol moment ve elektrik kuadrupol moment.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, düz anlatım, soru-yanıt

Kaynaklar

1) Nuclear Structure from a Simple Perspective, R.F. Casten (1990),Oxford University Press. 2) Introductory Nuclear Physics, K.S. Krane (1988), John Wiley&Sons 3) Fundementals of Nuclear Physics, N. A. Jelly (1990) Cambridge University Press 4) Table of Isotopes,C.M. Lederer and V.S. Shirley (1978), Wiley-Interscience

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024