ANTİMİKROBİK MADDELERİN AKILCI KULLANIMI

İzlence Formu

Ders Adı ANTİMİKROBİK MADDELERİN AKILCI KULLANIMI Kod ECZC5123
Kredi 1 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BERNA ÖZBEK ÇELİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İnfeksiyon hastalıklarından korunma ve tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılan antibiyotikler ve antimikrobik maddeler her zaman doğru nedenlerle ve akılcı şekilde kullanılmamaktadır. Bu kullanım şekli, direnç problemi gibi sadece hastanın kendisini değil bütün toplumu ilgilendiren olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Akılcı ilaç ve antibiyotik kullanımı aşırı ve yanlış ilaç kullanımının önlenerek ekonomik kayıpların, yan etkilerin ve antimikrobiyal direncin azaltılmasını amaçlayan bir uygulamadır. Toplumun ilaç ve sağlık danışmanı konumunda olan eczacıların gerek antibiyotik ve antimikrobik maddeler gerekse bunların akılcı kullanımı konusunda yeterli ve doğru bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu ders kapsamında antibiyotikler, antiseptik ve dezenfektan maddeler ve bunların etki ve direnç mekanizmaları, etkinliklerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler ve kriterleri ile bu maddelerin doğru şekilde kullanım ilkeleri anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin anlatılması, Karşılıklı soru yanıt şeklinde tartışılması Ödevlerin verilmesi

Kaynaklar

1. Lorian V. Antibiotics in Laboratory Medicine. Philadelphia, Lippincott Williams&Wilkins, 2005. 2. Hugo WB and Russell AD. Pharmaceutical Microbiology. London, Blackwell Science, 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024