İMMÜNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı İMMÜNOLOJİ Kod ECZC3024
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BERNA ÖZBEK ÇELİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Eczacılık ögrencilerine bağışıklık sisteminin işleyişinde rol alan unsurlar, bu sistem yabancı bir madde ile karşılaştığında bu unsurların birbirleriyle veya diğer sistemlerin unsurlarıyla nasıl etkileşime girerek, onu ne şekilde ve hangi mekanizmalarla bertaraf etmeye çalıştığı ve bu süreçlerin neden olduğu biyolojik olayların yanı sıra organizmayı infeksiyonlardan korumak veya tedavi etmek amacıyla kullanılan farmasötik ürünler hakkında bilgi vermektir.

İçerik

Immünolojiye giriş, dogal (nonspesifik) ve edinsel (spesifik) bagışıklık, immün sistemde yer alan hücre ve organlar, antijen, immünoglobinlerin yapıları, işlevleri ve sentezi, antijen-antikor reaksiyonları, sitokinler; kompleman sistemi, aşırı duyarlık reaksiyonları, spesifik bagışıklıgın kendiliğinden ve yapay olarak kazanılması, aktif bagışıklık ve açılar, pasif bagışıklık, tolerans ve otoimmünite.

Öğretim Yöntemleri

Dersin anlatılması, Karşılıklı soru yanıt şeklinde tartışılması Ödevlerin verilmesi

Kaynaklar

* Ders notu, *Kindt TJ, Goldsby RA, Osborne BA. Kuby Immunology. New York: W.H. Freeman and Company; 2007. *Pier GB, Lyczak JB, Wetzler LM. Immunology, Infection, and Immunity. Washington DC: ASM Press, 2004. *Shen W-C, Louie SG. Immunology for Pharmacy Students. Amsterdam: Harwood Academic Publishers, 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024