FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİ Kod ECZC2023
Kredi 5 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BERNA ÖZBEK ÇELİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Doğada her yerde bulunan mikroorganizmaların bir kısmı insan, hayvan ve bitkilerde hastalık meydana getirirken, bazıları doğada bulunan çeşitli maddeleri parçalayarak yapılarının bozulmasına neden olmakta, bazıları ise insanlar için faydalı olan ürünlerin oluşumunu sağlamaktadır. Farmasötik Mikrobiyoloji dersi ile gerek eczane ve hastane gerekse endüstri eczacılarının karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmek için temel mikrobiyoloji konuları ile ilgili bilgi teorik ve pratik edinmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.

İçerik

Farmasötik Mikrobiyoloji Dersi kapsamında çevremizde bulunan gerek saprofit gerekse patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi verilerek bu mikroorganizmaların bireysel, toplumsal ve çevre sağlığı konusundaki önemleri; mikroorganizmalarla meydana gelen infeksiyonlar ve bunların tedavisinde kullanılan antibiyotikler; mikroorganizmaların ilaç endüstrisindeki etkileri ve ilaçların mikroorganizmalar yönünden hangi standartlarda üretilmesi gerektiği; zararlı mikroorganizmalardan korunmak amacıyla kullanılan yöntemler anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

*Dersin anlatılması, *Karşılıklı soru yanıt şeklinde tartışılması, *Dersin uygulamalı laboratuvar çalışmalarının yapılması.

Kaynaklar

1. Hugo WB and Russell AD. Pharmaceutical Microbiology. London, Blackwell Science, 2002. 2. Denyer SP and Baird RM. Guide to Microbiological Control in Pharmaceuticals and Medical Devices. Boca Raton, CRC Press Taylor&Francis Group, 2007. 3. Brooks GF, Butel JS and Morse SA. Jawetz, Melnick, & Adelberg\\\'s Medical Microbiology. USA, LANGE Basic Science, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024