EURİPİDES'TEN ÇEVİRİLER

İzlence Formu

Ders Adı EURİPİDES'TEN ÇEVİRİLER Kod EYDE7005
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FİLİZ CLUZEAU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin dramatik şiirleri çevirebilme, bu şiirleri gramer ve anlatı yapısı açısından inceleme yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunma.

İçerik

Bu derste Euripides'in Alkestis adlı eseri çevrilerek gramer, sentaks ve anlatı yapısı açısından incelenir.

Öğretim Yöntemleri

Bu derste her öğrenci Euripides'in Alkestis adlı oyununu çevirisinden okuyarak anlatıcı, karakterlerin ve olayların sunumu, zaman ya da mekan gibi ödev olarak seçeceği bir anlatı kategorisine göre inceler. Ödevlerin sunumundan sonra eser derste Yunanca orijinalinden okunarak gramer, sentaks ve anlatı yapısı açısından ayrıntılı olarak yeniden incelenir ve tartışılır.

Kaynaklar

C. A. E. Luschnig and H. M. Roisman, Euripides' Alcestis / with notes and commentary. Norman: University of Oklahoma Press, 2003. N.J. Lowe, "Euripides", Eds. I. de Jong, R. Nünlist ve A. Bowie, Narrators, Narratees, and Narratives in Ancient Greek Literature, Studies in Ancient Greek Narrative, c. I. Leiden / Boston: Brill, 2004, 269-280. M.A. Lloyd, "Euripides", eds. I. J. F. de Jong ve R. Nünlist, Time in Ancient Greek Literature, Studies in Ancient Greek Narrative, c. II. Leiden / Boston: Brill, 2007, 293-304. M. Lloyd, "Euripides", ed. I. J. F. de Jong, Space in Ancient Greek Literature, Studies in Ancient Greek Narrative, c. III. Leiden / Boston: Brill, 2012, 341-357. Euripides. Cyclops. Alcestis. Medea, ed. ve çev. D. Kovacs. (Loeb Classical Library) Cambridge, MA: Harvard University Press, 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024