TÜRKİYE'DE TOPLU PAZARLIK VE SENDİKACILIK

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE TOPLU PAZARLIK VE SENDİKACILIK Kod CEU405Z
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA DELİCAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türk Endüstri İlişkileri sisteminde (özel ve kamu sektörleri) sendikacılık, toplu pazarlık ve uyuşmazlık çözme kurumlarının, yapı, nitelik ve işleyişleri ile bu kurumların toplumsal fonksiyonlarının (iktisadi, sosyal, siyasal vd.) belirlenmesi; yine bu kurumların işçiler, işverenler ve kamu açısından taşıdığı önemin ortaya konulması.

İçerik

Türk Endüstri İlişkileri sistemi (özel ve kamu sektörleri) içinde sendikacılık, toplu pazarlık ve uyuşmazlık (grev ve Lokavt) çözme kurumlarının yapı, nitelik ve işleyişleri; sendikacılık ve toplu pazarlık kurumlarının işlev gördüğü toplumsal çevre faktörlerinin (ekonomik, sosyal, siyasal, hukuki, uluslararası vs.) yapı ve özellikleri; Türkiye’de sendikacılık, toplu pazarlık ve uyuşmazlık çözme kurumlarında meydana gelen değişmeler; Küreselleşme sürecinin Türk Endüstri İlişkileri üzerindeki etkiler.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, konferans yöntemi, power point sunumu.

Kaynaklar

Prof. Dr. Mustafa Delican, Cumhuriyet Dönemine Türk Endüstri İlişkileri: İşçi Sendikalarının Dünü,Bugünü, Sosyal Siyaset Konferansları, 51. Kitap, s. 3-45. Prof. Dr. Aysen Tokol Türk Endüstri İlişkileri Sistemi, (Gen. 2. bs.) Nobel yay. Anakara, 2005.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024