SANAYİNİN BÖLGESEL SORUNLARI

İzlence Formu

Ders Adı SANAYİNİN BÖLGESEL SORUNLARI Kod CGRY7161
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sanayileşme ve ekonomik kalkınma dünyanın değişik bölgelerin değişik düzeylerde gelişme göstererek küresel ölçekte bölgesel farklılıklar göstermiştir. Sanayileşmiş Ülkeler (A.B.D., Japonya, Fransa, İngiltere vb. gibi) ve Yeni Sanayileşmekte Olan (Taiwan, Singapur, Tayland vb.) ülkeler yanında sanayileşmenin daha başında olan Kalkınmakta Olan Ülkeler arasındaki sanayileşme farklılıkları incelenirken, adı geçen bölgelerin ve ülkelerin kendi içlerindeki bölgesel farklılıklar ve sorunlar üzerinde durulmaktadır.

İçerik

o sanayileşme ve ekonomik kalkınma iç göçler o gelişmekte olan ülkeler o gelişmiş ülkeler o sanayinin bölgesel sorunları

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Ekonomik Coğrafya -Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi. de Blıj, H. ve P.O.Muller (1997). Geography: Regions and Concepts, New York. Bradshaw, M. (2000). World Gegional Geography ? The New Golbal Order, New York. Salter,C.L., J.J.Hobbs, J.H.Wheeler ve J.T.Kostbade, (1998). Essentials of World Regional Geography, Washington DC. English, P.W. (1984). World Regional Geography ?A Question of Place, New York. Alexanderson, G. (1967). Geography of Manufacturing, N.J. Weber, A. 1929. Theory of the Location of Industries (Çeviri C.J.Friedrich), University of Chicago. Walker, R. Ve M.Storper, (1981). ?Capital and industrial location?, Progress in Human Geography 5, s.473-509. Tümertekin, E. (1969). Sanayi Coğrafyası, İ.Ü.Coğr. Enst. Yay. 22, İstanbul. Tümertekin, E. (1970). Anglo Amerika, İ.Ü.Coğr. Enst. Yay. 61, İstanbul. Timor, A. (2004). Japonya, İstanbul: Çantay Kitabevi. Timor, A. (2002). Güneydoğu Asya, İstanbul: Çantay Kitabevi. Thompson, J.H. ve M.Miyazaki. (1959). ?A Map of Japan?s manufacturing?, The Geographical Review1. Pounds, N.J.G. (1981). The Ruhr: A Study in Historical and Economic Geography, Londra. Pounds, N.J.G. (1963. The Geography of Iron and Steel Industry, Londra. Çeşitli Makaleler ve tezler. İlgili öğretim üyesi tarafından dersin haftalık konu başlıklarına göre düzenlenmiş ders notları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024