II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ TARİHİ Kod THAO4150
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FATİH MEHMET SANCAKTAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

II. Meşrutiyet Dönemi Tarihi, Türk tarihinin son zamanlarda en çok tartışılan dönemlerinden birini öğrenciye öğretmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

II. Meşrutiyet Dönemi Tarihi, Türk tarihinin son zamanlarda en çok tartışılan dönemlerinden biridir. Bunun nedeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından hemen önceki zaman dilimi olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve kurulması yolunda meydana gelen gelişmeler bu döneme denk gelmektedir. Diğer önemli bir neden son devir Türk tarihinin en çok tartışılan ve Türk siyasetine ciddi etkileri olan İttihat ve Terakki’nin iktidara geldiği dönemdir. Ders bu dönemlere ait bilgi vermektedir.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

Ahmad, Feroz, İttihat ve Terakki, Sander, İstanbul, 1971. Berkes, Niyazi, Türkiye?de Çağdaşlaşma, Doğu-Batı y., İstanbul, 1978. Bülent Tanör, Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeler, İstanbul, 2000 Fatih M. Sancaktar, II. Meşrutiyetten Cumhuriyet'e Türk Demokrasisinin Gelişimi (1908-1925) Karpat, Kemal, Türk Demokrasi Tarihi, Afa, İstanbul, 1996. Mardin, Şerif, Jön-Türklerin Siyasi Fikirleri (1895-1908), İletişim, İstanbul. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, Cilt 1-7, İletişim, İstanbul. Niyazi Berkes, Türkiye'de Çağdaşlaşma, İstanbul, 1985 Tarık Zafer Tunaya, Türkiye'de Siyasal Partiler, İstanbul, 1985 Türk Siyasal Hayatının Gelişimi, (Ed.: E. Kalaycıoğlu, Y. Sarıbay), Beta, İstanbul, 1986. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, I-II, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2009

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024