ANADOLU DEMİR ÇAĞI DEVLETLERİ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı ANADOLU DEMİR ÇAĞI DEVLETLERİ TARİHİ Kod THAO1138
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Anadolu’nun Prehistorik dönemlerden başlayarak Demir Çağı’na uzanan tarihsel süreci. Bu sürecin yaşadığımız topraklardaki maddi kültür izlerini vurgulayarak, Anadolu Kültürü ve yaşam çevremizin zengin kültürel varlığını pekiştirmek. Öğrencilerin Anadolu’nun eski toplumların siyasi ve kültürel tarihinin farkındalığıyla tarihsel bir perspektif kazanmalarını sağlamak.

İçerik

Anadolu'da I. Binyıl Devletleri'nin ortaya çıkışından, Pers Hakimiyeti'ne uzanan süreçte, Anadolu'da ortaya çıkmış devlet ve kültürler kronolojik olarak ele alınır. Tarihihsel ve siyasal gelişimlerinin yanısıra kültürel yapıları da değerlendirilir. Çağdaş kültürler ve komşu kültür ve siyasi yapılarla etkileşimleri de ele alınır.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

Veli SEVİN, Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları, İstanbul, 1999 Ekrem AKURGAL, Anadolu Kültür Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. Ekrem AKURGAL, Anadolu Uygarlıkları, Net Yayıncılık, İstanbul, 1998. Sevgi AKTÜRE, Anadolu’da Bronz Çağı Kentleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 1992. Sedat ALP, Hitit Çağında Anadolu, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Sedat ALP, Hitit Güneşi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 2002. Birgit BRANDAU, Harmut Schickert, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2002. Trevor BRYCE, Hitit Dünyasında Yaşam ve Toplum, Dost Kitabevi, Ankara, 2003. Fatma CANPOLAT (haz.), Boğazköy’den Karatepe’ye Hititbilim ve Hitit Dünyasının Keşfi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001. (Sergi, 25 Nisan-30 Haziran 2001) C.W.CERAM, Tanrıların Vatanı Anadolu, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. C.W.CERAM, Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1994. Muhibbe DARGA, Hitit Sanatı, Akbank Yayınları, İstanbul, 1992. Oliver Robert GURNEY, Hititler, Dost Kitabevi, Ankara, 2001. Ian HODDLER, Çatalhöyük, Leoparların Öyküsü, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2006. Marcella Frang IPANE, Yakındoğu’da Devletin Doğuşu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002. Seton LLOYD, Türkiye’nin Tarihi, Tübitak Yayınları, İstanbul, 1998. J.G.MACQUEEN, Hititler, Arkadaş Yayınları, Ankara, 2001. James MELLAART, Yakındoğu’nun En Eski Uygarlıkları, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1988. James MELLAART, Çatalhöyük Anadolu’da Bir Neolitik Kent, (Çev. Gökçe Bike Yazıcıoğlu), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2003. R.NAUMANN, Eski Anadolu Mimarlığı, Çev. Beral Madra, Ankara, 1975. Savaş Özkan SAVAŞ, Anadolu (Hitit-Luvi) Hiyeroglif Yazıtlarında Geçen Tanrı, Şahıs ve Coğrafya Adları, Ege Yayınları, İstanbul, 2000. Jürgen SEEHER, Hattuşa Rehberi "Hitit Başkentinde Bir Gün", Ege Yayınları, İstanbul, 1999. Veli SEVİN, Anadolu Arkeolojisi, Der Yayınları, İstanbul, 1999. Ahmet ÜNAL, Hititler Devrinde Anadolu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024