TÜRKİYE'DE TARIMA DAYALI SANAYİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE TARIMA DAYALI SANAYİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ Kod CGRCG610
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEDAT AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarım sektörünün diğer sektörlere nazaran ekonomide hakim faaliyet olması, çoğu zaman gelişmekte olan toplumların tanıtıcı özelliği olarak kabul edilmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yapılış biçimi ve elde edilen gelirler, ürünlerin farklı kullanım alanlarında değerlendirilmesi ile artmaktadır. Sanayide hammadde olarak kullanılan tarımsal ürünler, çok daha fazla nüfusun istihdamına yaradığı için daha da önemlidir. Türkiyede uygulanan ekonomi politikalarına bağlı olarak 1980 sonrasında genel olarak tarımdan uzaklaşma eğilimi ağırlık kazanmışsa da konunun yeniden değerlendirilmesi ve ortak bir bilincin kazandırılması gerekmektedir.

İçerik

Tarım sektörünün diğer sektörlere nazaran ekonomide hakim faaliyet olması, çoğu zaman gelişmekte olan toplumların tanıtıcı özelliği olarak kabul edilmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yapılış biçimi ve elde edilen gelirler, ürünlerin farklı kullanım alanlarında değerlendirilmesi ile artmaktadır. Sanayide hammadde olarak kullanılan tarımsal ürünler, çok daha fazla nüfusun istihdamına yaradığı için daha da önemlidir. Türkiyede uygulanan ekonomi politikalarına bağlı olarak 1980 sonrasında genel olarak tarımdan uzaklaşma eğilimi ağırlık kazanmışsa da konunun yeniden değerlendirilmesi ve ortak bir bilincin kazandırılması gerekmektedir.

Öğretim Yöntemleri

İşlenen konuya ilişkin ön araştırma, Konu anlatımı ve örneklerin tartışılması Konu hakkında öğrencinin bilgi ve kazanımlarını sunum yoluyla aktarması

Kaynaklar

AVCI, S. (1991). Türkiyede Şeker Sanayii. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (basılmamış doktora tezi). AVCI, S. (1995). 'Sugar Industry in Turkey: History and Development', Review of the Department of Geography, University of Istanbul 2: 73-90. AVCI, S. (1993-1996). 'Türkiyede Şeker Sanayiinin Kuruluş ve Gelişmesinde Devletin Etkisi', İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi 4: 291-302. AVCI, S. (1993-1996). 'Türkiyede Şeker Pancarı Ziraatının Coğrafi Esasları', İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Dergisi 4: 265-289. AVCI, S. (1997). 'Dünyada Şeker Sanayiinin Dağılışını ve Gelişmesini Etkileyen Unsurlar', İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi 5: 227-258. AVCI, S. (2005). 'Türkiyede Şeker Sanayinde Yaşanan Değişiklikler ve Coğrafi Sonuçları', Ulusal Coğrafya Kongresi 2005 (Prof. Dr. İsmail Yalçınlar Anısına), 29-30 Eylül 2005 İstanbul, Bildiri Kitabı: 457-466, İstanbul. ÇETİN, B. (1998). Tarıma Dayalı Sanayi Ekonomisi ve İşletmeciliği. Bursa: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi. OKAN, Y. (2004). Sanayi Coğrafyasından Bir Araştırma: Türkiye'de Tarıma Dayalı Sanayiler. İstanbul: Çantay Kitabevi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024