BİLGİSAYAR VE İNTERNET

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİSAYAR VE İNTERNET Kod MİUE1001
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SÜLEYMAN TÜRKOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Amaç, öğrencilerin bilgisayar sisteminin yapısını, bilgisayar bileşenlerini, donanım ve yazılım özellikleri ile birlikte işlem birimleri, kablolu geniş alan ağlarını (WAN), özel sanal ağları (VPN), DSL, ADSL), kablosuz (WPAN, WLAN, WMAN, WWAN) ve mobil ağ (GSM, GPS, GPRS, HSCSD, EDGE, UMTS, 3G, WiMax, LTE, 4G) yapılarını öğrenmeleridir. Ayrıca; Internet'in teknik yapısı, TCP/IP, INTRANET gibi kavramların öğrenilmesi sağlanacaktır. Bunun yanında, internet araçları ve hizmetlerinden, hyper text terminal protocol (http), world wide web (www), hyper text markup language (html), .Net, Asp.net, PHP, JavaScript, elektronik posta, FTP (Dosya Aktarım Protokolü), alan adı (domain), alt alan adı (subdomain), web server, video streaming server, web hosting hizmetleri ve internet yayıncılığında, hazır omurga yapılar (wordpress, joomla vb.), bloglar ve çeşitleri hakkında bilgilendirme yapılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bilgisayar ve İnternet Dersinde; Bilgisayar sisteminin yapısı, bilgisayar bileşenleri, donanım ve yazılım özellikleri incelenecektir. İşlem birimleri, Kablolu (Yerel Alan Ağları (LAN), Geniş Alan Ağları (WAN), Özel Sanal Ağlar (VPN), DSL, ADSL, Fiber Optik Kablo Teknolojileri), kablosuz (WPAN, WLAN, WMAN, WWAN) ve mobil ağ (GSM, GPS, GPRS, HSCSD, EDGE, UMTS, 3G, WiMax, LTE, 4G) türleri anlatılacaktır. İnternetin tanımı ve teknik yapısı nasıldır?, TCP/IP nedir?, Statik ve Dimamik IP Nedir?, INTRANET nedir? sorularına yanıt aranacaktır. İnternet Araçları ve Hizmetlerinden, Hyper Text Terminal Protocol (http), World Wide Web (www), Hyper Text Markup Language (HTML), Elektronik Posta, Telnet, FTP (Dosya Aktarım Protokolü), Sesli veya Video Konferans, Chat/Sohbet, Sosyal Medya konuları ele alınacaktır. İnternet ortamında yayıncılık yapabilmek için gereken; Alan Adı (Domain), Alt Alan Adı (Subdomain), Web Server, Video Streaming Server, Web Hosting Hizmetleri incelenerek, İnternet yayıncılığında, Hazır Omurga Yapılar (Wordpress, Joomla vb.), Bloglar ve çeşitleri irdelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Öğrenciler dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanmış ve sisteme önceden yüklenmiş olan ders notlarını incelemiş olarak derse katılır. Canlı ders slayt eşliğinde gerçekleştirilir. Konular dersin öğretim üyesi tarafından güncel örnekler verilerek anlatılır. Öğrencilerin konu ile ilgili detaylı bilgileri hangi kaynaklardan alabileceği bilgisi verilir. Öğretim üyesi veya öğrenciler tarafından sorulan sorular aracılığıyla öğrencilerin ele alınan konuların anlaşılması sağlanır.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024