İŞ VE MESLEK HASTALIKLARI

İzlence Formu

Ders Adı İŞ VE MESLEK HASTALIKLARI Kod ISG7009
Kredi 3 AKTS 9
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NURAY ÖZGÜLNAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; İş sağlığında temel kavramlar, iş ve sağlık ilişkisi, çeşitli hastalıkların oluşumunda mesleksel etkilenimlerin yeri ve önemi, meslek hastalığı, işle ilgili hastalıklarının tanım, sınıflandırma ve istatistikleri, meslek öyküsünün önemi, işle ilgili hastalıklara yaklaşımlar, meslek hastalığı tanı süreci, meslek hastalıklarının önlenmesi ve erken tanı yaklaşımları

İçerik

Çalışma hayatın önemli bir parçasıdır. Hemen her birey günde 8 saat veya daha fazla çalışmaktadır. İşlerinde, insanlar tehlikeli durumlara maruz kalabilmektedirler. Kimyasal maddeler, tehlikeli fiziksel ajanlar, duygusal stres ve travma geçirebilirler. Bu maruz kalmalardan herhangi biri hastalık nedeni olabilir, bazen hemen ve bazen yıllar sonra. Bunların incelenmesi iş ile ilgili maruz kalma ve bunların etkileri mesleki tıbbın temel oluşturur .

Öğretim Yöntemleri

Bu ders: sunum, ödev, soru-yanıt ve makale tartışmaları şeklinde yönetilecektir.

Kaynaklar

1- Prof. Dr. Nazmi Bilir, İş sağlığı ve güvenliği. Güneş Tıp Kitapevleri, 2016, Ankara. 2- Environmental and Occupational Medicine, edited by William N. Rom; associate editor, Steven Markowitz. 4th Edition, 2007, LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS, a WOLTERS KLUWER. 3- 5- Çalışma yaşamında sağlık gözetimi rehberi, TR0702.20-01/001 projesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 2010. 4- H.Ü. Halk Sağlığı Temel Bilgiler Kitabı.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024