ÇAĞDAŞ RUS EDEBİYATI II

İzlence Formu

Ders Adı ÇAĞDAŞ RUS EDEBİYATI II Kod LEDE4012
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi KORHAN KORBEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders 1930-1990 yılları arasında Rus edebiyatının geçirdiği evreleri tarihsel ve düşünsel gelişmeler ışığında yorumlamayı amaçlar.

İçerik

1930'lu yıllardan itibaren SSCB'de resmi ideoloji doğrultusunda temel edebiyat akımı toplumcu gerçekçiliktir. Bu dönem edebiyatının temel konuları iç savaş, toprakların kollektifleştirilmesi ve sanayileşmedir. Sovyet iktidarı ile ters düşen ancak ülkeyi terk etmeyen Bulgakov, Pasternak gibi yazarlar bu dönemde eserlerini yayımlatma olanağı bulamazlar. Adı geçen sanatçıların eserleri Rusya'da ancak 1970'li yıllardan sonra yayımlanabilecektir. 1940'lı yıllardan itibaren Sovyet edebiyatın temel konusu savaştır. 1970'li yıllardan sonra ise edebiyatta köy, kent ve savaş nesri öne çıkarken toplama kamplarını konu alan eserlerin sayısında büyük artış gözlenir. Sovyet edebiyatı Sovyetler Birliği'nin 1990'lı yılların başında dağılmasıyla son bulur.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap, küçük grup çalışması.

Kaynaklar

Literatura 11 klass v tryoh çastyah, Red., Çerkezova M. V., Moskva, Drofa, 2013. Russkaya literatura XX veka v dvuh tomah, Red., Krementsov L. P., Moskva, Akademiya, 2005. Literatura s osnovami literaturovedeniya. Russkaya literatura XX veka, Red., Serafimova V. D., Moskva, Akademiya, 2011.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024