GRAFİK VE GÖRSEL ANLATILAR

İzlence Formu

Ders Adı GRAFİK VE GÖRSEL ANLATILAR Kod INDE9007
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BUKET AKGÜN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, çizgi roman, grafik roman, manga ve anime gibi grafik ve görsel anlatılardaki İngiliz edebiyatı eserlerinin alımlamalarına odaklanmaktır.

İçerik

Çizgi roman ve anime gibi görsel anlatılar saygın birer tür olarak kabul görmektedir. Ayrıca, bu türler aracılığıyla kelime ve imgeleri birleştirerek aktarılan fikirlerin çok daha etkili olabileceği savunulmaktadır (Duncan ve Smith 1). Bu ders, edebiyat okumalarının odaklandığı metin incelemesininin ötesine geçerek, bu tarz okumaları, kültür ve medya çalışmalarının yanı sıra çizgi roman, manga ve anime kuramları ve teknolojileriyle harmanlayarak zenginleştirecektir. Bu dönemki derste Neil Gaiman'ın yazdığı çizgi romanlarda William Shakespeare'in döneminin ve eserlerinin alımlanmasına odaklanılacaktır. Öğrencilerin Shakespeare'in yaşamı, dönemi ve eserlerine aşina olmaları beklenir. Ders içi tartışmalara aktif olarak katılmaları; Kaynakça sayfaları hariç toplam 5000 kelimelik sunum yapmaları ve ödev teslim etmeleri; ara sınav ve final sınavına girmeleri gerekir. Öğrenciler, sınavlarda, okunması gereken metinlerin yanı sıra derslerde tartışılanlardan da sorumludurlar. 8. basım MLA stiline uygun olarak yazılmış ödev belirtilen son teslim tarihinde en geç sabah saat 10:00'da e-posta ile teslim edilmelidir. AKSİS üzerindeki Documents (Dökümanlar) sekmesinden tüm ders materyaline ulaşabilirsiniz. Ders izlencesinin ilk haftasına iliştirilmiş bağlantıdan tüm ders materyalini indirebilirsiniz. Okumalarınızı önceden yapmak isterseniz, size ders materyalini indirebileceğiniz bağlantıyı gönderebilmem için lütfen akgun@istanbul.edu.tr adresine, ad soyad ve numaranızı içeren bir eposta gönderin.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.

Kaynaklar

Birincil Kaynaklar (Okunma sırasında) ǁ "Men of Good Fortune," The Sandman #13 (Feb. 1990) ǁ "A Midsummer Night's Dream," The Sandman #19 (Sep. 1990) ǁ "The Land of the Summer's Twilight," The Books of Magic #3 (Feb. 1991) ǁ Marvel 1602 #1-8 (Oct. 2003-Mar. 2004) ǁ Kuramsal Kaynaklar: ǁ Cohn, Neil. _The Visual Language of Comics: Introduction to the Structure and Cognition of Sequential Images_. London: Bloomsbury, 2013. Print. ǁ Duncan, Randy. "Toward a Theory of Comic Book Communication." Henderson State U, 1999, https://www.hsu.edu/academicforum/1999-2000/1999-0AFToward%20a%20Theory%20of%20Comic%20Book%20Communication.pdf. Accessed 28 Sept. 2018. ǁ Duncan, Randy, and Matthew J. Smith. _The Power of Comics: History, Form and Culture_. New York: Bloomsbury, 2013. ǁ Durham, Meenakshi Gigi, and Douglas M. Kellner, eds. Media and Cultural Studies: KeyWorks. Malden, MA: Blackwell, 2006. ǁ Eisner, Will. _Comics & Sequential Art_. 1985. Florida: Poorhouse Press, 2000. ǁ Heer, Jeet, and Kent Worcester, eds. _Arguing Comics: Literary Masters on a Popular Medium_. Jackson: UP of Mississippi, 2004. ǁ Kukkonen, Karin. _Studying Comics and Graphic Novels_. West Sussex: Wiley Blackwell, 2013. ǁ McCloud, Scott. _Understanding Comics: The Invisible Art_. New York: William Morrow, 1994. ǁ ---. _Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Manga and Graphic Novels_. Eds. Kate Travers and John Williams. New York: HarperCollins, 2006. ǁ Saraceni, Mario. _The Language of Comics_. London: Routledge, 2003. ǁ Stein, Daniel, and Jan-Noël Thon, eds. _From Comic Strips to Graphic Novels: Contributions to the Theory and History of Graphic Narrative_. Berlin: De Gruyter, 2013.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024