ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ PRATİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ PRATİKLERİ Kod AYAY4012
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NURULLAH HANİLÇİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Gerek acil durumlarda, gerek afetlere dönüşen olaylarda, gerekse normal durumlarda bir insanın başına hiç beklemediği bir anda bir şey gelebilir. Çağdaş toplumlar afetlere dönüşebilecek her türlü olaya karşı kendilerini korumak için strateji ve taktikler geliştirirler. Çoğu zaman bu strateji ve taktikler uygulamaya da konur. Amaç ani, hızlı ve kararlı reaksiyonlar göstermektir. Bu reaksiyonlar toplumun afetlere karşı ortaya koyduğu tavrın bir yansımasıdır. Toplum kendine zarar verecek bir olaya karşı hazırsa, o olayla ilgili her türlü hazırlığını yapmışsa ve bu hazırlık çalışmalarını uygulamaya dökerek tatbikatlar yapmışsa, olay gerçekleştiği zaman reaksiyon daha hızlı ve daha sağlıklı olur.

İçerik

Ders afete dönüşebilecek acil durumlar ile afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak bazı çalışmaların pratik uygulamalarını kapsar.

Öğretim Yöntemleri

Ders notları, sunumlar, videolar, pratik uygulamalar.

Kaynaklar

• Erdoğan, N., 2008. Uluslararası Müdahaleli Depremlerde Saha koordinasyonu, 85 s., İstanbul • Davis, J., 2006. Tsunami, Time Special Report, p., 4-36 • W.G.May 1973. Mountain Search and rescue techniques. Rocky Mountain Rescue Group inc. Colo., USA, 321 pp., • Dan H. Allen., 1998. Don’t Die on The Mountain : Published The United States by Diapensia Press, 12 King Hill Rd., New London, 206 pp. • McClung, D., Schaerer, P., 1993. The Avalanche Hand Book. The Mountaineers, 272 p. • Rodoplu, Ü., Akkol,S., Ersoy, G., Çelikli, S., Malatyalı, A.R., Gürel, T., User, N.N., Özeren, C., 1998. İlk Yardım Temel Yaşam Desteği El kitabı, Acil Tıp Derneği Yayın, ı80 s. • Yılmaz O., Güngör,Y., 2001. Jeoloji. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları, 179 S. Ankara. • Tanrısever, M., 2000. TAMT Eğitimi Kursiyer el kitabı. 225 s

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024