AFETLERİN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı AFETLERİN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Kod AYAY3030
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NURULLAH HANİLÇİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen afetler sırasında ve sonrasında toplumlar olumsuz etkilenmektedirler. Bu olumsuzluk bazen yıllara sürerek toplumların sosyal yaşamlarını da etkilemektedirler. Dersin amacı bu toplumsal etkileri inceleyerek bunların etkilerini azaltmak yapılması gerektiğini anlatmaktır.

İçerik

Türkiye’nin büyük bir kısmının birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer aldığı ve bununla birlikte kütle hareketleri, sel ve çığ başta olmak üzere doğal kaynaklı afetlerin çok sık yaşandığı bir coğrafyada olması nedeniyle mühendislik eğitimi alan öğrencilere; Afetlerle ilgili genel kavramlar, kentleşme ve getirdiği sorunlar, afetlerin yönetimi, acil eylem ve tahliye planları, deprem, yangın, volkanik kaynaklı, sel, çığ, kütle hareketlerinin neden olduğu afetler ve bunlardan korunma yöntemleri, kuraklık ve küresel ısınma, afetlerde arama-kurtarma ve afetlerde tıbbi müdahale (ilk yardım ve triyaj) ana konu başlıklarını içreren bu ders anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Powerpoint sunumları, bilgisayar, ders notu

Kaynaklar

Cihanoğlu F (2011) Siber Tehlike. Deniz Harp Okulu Pusula Dergisi. Yıl 2011, Sayı 71. Hewett R (2011) Toward identification of Key Breakers in Social Cyber-Physical Networks. Systems, Man, and Cybernetics. Pp.2731-2736. Şentürk H, Çil CZ, Sağıroğlu Ş (2012) Cyber Security Analysis of Turkey. International Journal of Information Security Science, Vol.1, pp.112-125. Yılmaz S ve Sağıroğlu Ş (2013) Siber saldırı hedefleri ve Türkiye’de siber güvenlik stratejisi. 6. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı. Bildiriler Kitabı, sayfa 323-331. Bacanlı ÜG ve Pilgir M (2011) Kuraklık altında hazne yönetimi. II. Su Yapıları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, sayfa 139-146, Diyarbakır. Maybank J, Bonsal B, Jones K, Lawford R, O’Brien EG, Ripley EA and Wheaton E (1994) Drought as a Natural Disaster. Şaylan L, Durak M, Şen O (1997) Kuraklık ve Etkileri, Meterolojik Karakterli Doğal Afetler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, s.433-444, Ankara. Türkeş M (2012) Türkiye’de Gözlenen ve Öngörülen İklim Değişikliği, Kuraklık ve Çölleşme. Atatürk Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi. 4(2), 1-32. Türkeş M (2014) Kuraklık Olaylarının İklim Değişikliği ve Çölleşme Açısından Önemi ve Türkiye’deki 2013-2014(?) Kuraklığının Sinoptik Klimatolojik/Meteorolojik ve Atmosferik Bağlantıları. 3 Mart 2014. Hidropolitik Akademi İklim Değişikliği ve Kuraklık Çalışmaları, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024