LORENTZIAN GEOMETRY

İzlence Formu

Ders Adı LORENTZIAN GEOMETRY Kod MATM7087
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. HANDAN YILDIRIM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

"Lorentz Geometrisi"ni Geometri, Lineer Cebir ve Analiz temel bilgisiyle öğretmek ve "Lorentz Geometrisi" nin temelini oluşturan ilke ve fikirlerin anlaşılmasını sağlamak.

İçerik

Lorentz-Minkowski uzayı ve bu uzay ile ilgili temel kavramlar, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında eğriler, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında uzaysal eğriler için Frenet denklemleri, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında zamansal eğriler için Frenet denklemleri, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında ışıksal eğriler için Frenet denklemleri, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında yüzeyler, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında yüzey örnekleri, 3- boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında ışıksal olmayan yüzeyler için Gauss eğriliği ve ortalama eğrilik, Lorentz manifoldları, Lorentz uzaklığı, Schwarzchild uzay-zaman, Kerr uzay-zaman, sabit eğrilikli uzaylar, Robertson-Walker uzay-zaman, maksimal jeodezik segmentlerin varlığı, jeodezik tamlık, metrik tamlık.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders boyunca, öğrencilere teorik bilgi ve ilgili örnekler ile ödevler verilecektir.

Kaynaklar

1) John K. Beem, Paul E. Ehrlich, Kevin L. Easley, Global Lorentzian Geometry, Pure and Applied Mathematics, A Program of Monographs, Textbooks and Lecture Notes, Second Edition, 1996. 2) B. O'Neill, Semi-Riemannian Geometry with Applications to Relativity, 1983. 3) R. Lopez, Differential geometry of curves and surfaces in Lorentz-Minkowski space, International Electronic Journal of Geometry, 7(1) (2014) 44–107.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024