TENSÖR HESABI

İzlence Formu

Ders Adı TENSÖR HESABI Kod MATM7054
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HANDAN YILDIRIM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tensörleri; Lineer Cebir ve Analiz temel bilgileri ile öğretmek ve "Tensör Hesabı" kavramının altında yatan ilke ve fikirlerin anlaşılmasını sağlamak.

İçerik

Koordinat dönüşümleri; çoklineer fonksiyonlar, tensör uzayları; kovaryant, kontravaryant ve karışık tensörler; tensörler üzerinde cebirsel işlemler; simetrik ve anti-simetrik tensörler; tensörlerin bölüm kuralı; eşlenik simetrik tensör, göreceli tensör ve mutlak tensör; metrik tensör, eş tensörler; Christoffel sembolleri ve bu sembollerin dönüşüm kuralları; jeodezikler, kovaryant türev, permütasyon sembolleri ve tensörler; gradient, diverjans ve rotasyonel; Öklid geometrisinde tensörler

Öğretim Yöntemleri

Bu ders boyunca, öğrencilere teorik bilgi ve ilgili örnekler ile ödevler verilecektir.

Kaynaklar

1) D. C. Agarwal, Tensor Calculus and Riemannian Geometry, Twenty Second Edition, 2007. 2) C. T. J. Dodson, T. Poston, Tensor Geometry - The Geometric Viewpoint and its Uses, Second Edition, 1997. 3) D. C. Kay, Schaum's Outline of Theory and Problems of Tensor Calculus, 1988. 4) S. Lipschutz, D. Spellman, M. R. Spiegel, Schaum's Outlines, Vector Analysis and an Introduction to Tensor Analysis, 2009. 5) H. H. Hacısalihoğlu, N. Ekmekçi, Tensör Geometri, 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024