ORTADOĞU VE KAFKASLAR:GENEL

İzlence Formu

Ders Adı ORTADOĞU VE KAFKASLAR:GENEL Kod CGRF4026
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Asya kıtasında yer alan ve dünyanın en önemli bölgelerinden ikisi olan Orta Doğu ve Kafkasları öğrencilere tanıtmaktır. Önce doğal özellikler bölgeler genelinde incelenmekte, sonra yerleşmenin tarihçesi ve günümüzdeki kalıbı, nüfusun yoğunluğu, dağılışı ve bunları belirleyen etmenler ile genel ekonomik yapıları ve dünyanın geri kalan bölgeleri ile ilişkileri üzerinde durulmaktadır. Aynı zamanda, bölgenin dünyanın en eski kültür ocaklarından ve uygarlık merkezlerinden biri olduğu üzerinde durulmaktadır.

İçerik

o Orta Doğu ve Kafkaslar o Kültür ve uygarlık merkezi o Kurak Dünya ve Arap Dünyası o Dünyanın diğer bölgeleri ile ilişkiler o Enerji kaynakları o Ekolojik üçleme o Sınırlar ve engeller

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

de Blıj, H. (1977). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. (1996). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve A.B.Murphy, (1999). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve P.O.Muller (1997). Geography: Regions and Concepts, New York. Bradshaw, M. (2000). World Gegional Geography - The New Golbal Order, New York. Salter,C.L., J.J.Hobbs, J.H.Wheeler ve J.T.Kostbade, (1998). Essentials of World Regional Geography, Washington DC. English, P.W. (1984). World Regional Geography -A Question of Place, New York. Fellmann, J.D., A.Getis ve J.Getis, (1999). Human Geography -Landscapes of Human Activities, New York. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Beşeri Coğrafya -İnsan.Kültür.Mekan, İstanbul: Çantay Kitabevi. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Ekonomik Coğrafya -Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi. Timor, A.N. (2000). "Hazar Bölgesi petrol ve doğal gaz kaynakları", İ.Ü.Coğrafya Dergisi 8. Özgüç, N. (2007). Turizm Coğrafyası -Özellikler ve Bölgeler, İstanbul: Çantay Kitabevi. İlgili öğretim üyesi tarafından dersin haftalık konu başlıklarına göre düzenlenmiş ders notları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024