BIOCHEMISTRY

İzlence Formu

Ders Adı BIOCHEMISTRY Kod IECZ2012
Kredi 5 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE CAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Başlıca sağlık çalışanlarından biri olan eczacıların, insan organizmasının temel biokimyasal işlevlerini ve hastalıkların biokimyasal temelini ayrıntılarıyla öğrenmesini sağlamaktır. Biokimya laboratuar uygulamalarında ise, biokimyasal analiz materyalinin yapısını, çeşitli vücut sıvıları üzerinde yapılan başlıca klinik analizleri ve bu analizlerin kimyasal prensiplerini, referans değerlerini ve bu değerlerin hastalıklardaki değişimini eczacı adaylarına göstermektir.

İçerik

Genel biokimya ile ilgili temel bilgiler: biokimyanın konusu, eczacılık mesleği bakımından önemi, biokimyasal olaylarla ilgili bazı fizikokimyasal prensipler, organizmanın asid-baz dengesi, inorganik maddeler ve metabolizmaları, enzimler, genel metabolizma reaksiyonları, karbohidratlar, lipidler, amino asidler, proteinler, porfirinler, nukleoproteinler ve nukleik asidlerin yapıları ve metabolizmaları, vitaminler ve hormonlar.

Öğretim Yöntemleri

Kuramsal ders klasik konferans şeklinde, power point sunum; laboratuar öğrenciler gruplara bölünerek

Kaynaklar

1. İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Biokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe CAN ve Prof. Dr. Nuriye AKEV tarafından hazırlanan ve 2016 yılında basılan Eczacılık Fakültesi Öğrencileri için Biokimya Dersleri (İstanbul Üniversitesi Yayın No. 5220; Eczacılık Fakültesi Yayın No. 87) ders kitabı. 2. İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Biokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuriye AKEV, Prof. Dr. Ayşe CAN, Prof.Dr. Nurten ÖZSOY, Prof.Dr. Pınar AKSOY SAĞIRLI, Doç.Dr. Tuğba YILMAZ ÖZDEN ve Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN tarafından hazırlanan ve 2017 yılında basılan Eczacılık Fakültesi Öğrencileri için Biokimya Uygulamaları (İst. Üniv. Yayın No. 5237, Eczacılık Fakültesi Yayın No. 89, İlbey Matbaa, İstanbul (2017) uygulama kitabı. 3. Prof.Dr. Inci ÖZDEN, The Magnificent Biochemical Architecture of the Human Body, Yeditepe Univ. Press, Istanbul, 2016.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024