SOIL GEOGRAPHY

İzlence Formu

Ders Adı SOIL GEOGRAPHY Kod CGRF-İNG1063
Kredi 5 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 5
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Toprak bilgisi ile ilgili temel konuların öğrenilmesi, topraktaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerin toprak oluşumu açısından değerlendirilmesi, toprak oluşum süreçlerinin açıklanması. Yeryüzünde yayılış gösteren belli başlı toprak gruplarının özellikleri, sınıflandırılmaları, yayılış alanları ve nedenleri, toprak erozyonu ve dağılışı, toprak kirliliğinin kavranması da dersin amaçları arasındadır.

İçerik

Toprağın yapısı, toprak yapan olaylar, toprak tekstürü, toprak strüktürü, Toprak profili ve horizonların özellikleri, toprak rengi, toprak suyu, toprak reaksiyonu Toprak oluşum faktörleri (anakaya, iklim, rölyef, organizma, zaman)Toprakların sınıflandırılması ve tarihçesi. Eski sınıflandırma sistemine göre topraklar ve yayılış alanları (zonal, intrazonal, and azonal topraklar). 7. Toprak taksonomisi, genel özellikler, büyük toprak grupları ve yayılış alanları. Toprak üzerinde beşeri etkiler, toprak yapısındaki bozulmalar. Toprak erozyonu ve dağılış. Toprak kirliliği ve önemi.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, Belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar, Yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları. Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

ATALAY, İ. 2006, Toprak Oluşumu, Sınıflandırılması ve Coğrafyası, Çevre ve Orman Bakanlığı yayını, Meta Basım Matbaacılık, İzmir. DİZDAR, M.Y., 2003, Türkiye'nin Toprak Kaynakları, Ankara. FITZPATRICK, E.A.1997. An Introduction to Soil Science, Longman Singapore. KANTARCI, D., 1987, Toprak İlmi, İstanbul Üniversitesi yayını, İstanbul. MATER, B., 2004, Toprak Coğrafyası, Çantay Kitabevi, İstanbul. SCHOENEBERGER, P.J., WYSOCKI, D.A., BENHAM, E.C. & BRODERSON, W.D. (editors), 2002. Field book for describing and sampling soils,(Version 2.0) Natural Resources Conservation Service, National Soil Survey Center, Lincoln, NE. ZACHAR, D. 1982. Soil Erosion, Elsevier, Czechoslovakia

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024