DROIT ADMINISTRATIF DE L'ENFANCA

İzlence Formu

Ders Adı DROIT ADMINISTRATIF DE L'ENFANCA Kod HUKK3896
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Fransızca Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MEMDUH CEMİL ŞİRİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İdare çocuklarla ilgili bir çok faaliyet yapmakta ve özellikle korunmaya ihtiyacı olan çocuklara yönelik idari teşkilat kurarak koruma faaliyetlerini yerine getirmektedir. Derste, çocuk koruma idaresinin felsefi, hukuki temellerinin anlaşılması, sistemin nasıl işlediğinin anlatılması ve korunmaya ihtiyacı olan çocuklara yönelik farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

İçerik

Çocuk Koruma İdaresi, idari teşkilatın bir parçasıdır ve bu yönüyle çocuk koruma hukuku idare hukuku yönünden de incelenmeyi gerektirir. Çocuk koruma faaliyetleri kamu hizmeti olması sebebiyle de idare hukuku bakımından konuya yaklaşılması gerekmektedir. Ayrıca, idare hukukunun temel kavramlarından olan kamu yararı ilkesi ile çocuk koruma hukukunun temel kavramı olan çocuğun yüksek yararı ilkesi arasında yakın bir ilişki vardır. Derste bu ortak noktalardan hareketle çocuk koruma hukuku (çocuk idare hukuku) Türkiye ve Fransa karşılaştırmalı olarak anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, tartışma, ödev sunumu, soru-cevap

Kaynaklar

Michel Borgetto, Robert Lafore, Droit de l’Aide et de l’Action Sociale, Paris, Montchrestien, 2015. Geraldine Van Bueren, Les Droits des Enfants en Europe, Strasbourg, Editions du Conseil de L’Europe, 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024