COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Kod CGRF2077
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜSEYİN TUROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Gelişen teknolojiler ışığında, coğrafyanın kapsamı içerisindeki fiziki ve beşeri coğrafya konularının bilgisayar ortamında işlenmesi, analizi ve sonuçlarının haritalanmasının yapılabildiği Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojilerinin tanımı, çalışma ve işleme prensiplerinin anlaşılmasını sağlamaktır. Böylece dersi seçen öğrenciler coğrafya konularının dijital ortamda işlenmesi ve analiz edilmesi konusunda bilgi sahibi olurlar.

İçerik

Coğrafya bölümü içerisinde verilmekte olan 5 dönemlik CBS derslerinin ilk ve başlangıç dersi olup, CBS ile ilgili temel kavramların oluşturulması ve anlaşılması bakımından önemlidir. Bu nedenle, Coğrafi Bilgi Sistemleri'ne giriş niteliğindeki temel konuları içerir.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım, öğrenci katılımlı ders anlatımı, sunuş yolu ile öğretim, bilgisayarda uygulamalar.

Kaynaklar

Turoğlu, H. 2016. Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Teme Esasları. Çantay Kitapevi, ISBN 978-975-9060-51-0, İstanbul. Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S. 2006. An Introduction to Geographical Information Systems. Pearson Prentice Hall. ISBN 0-13-129317-6. De By, R.A. and Huisman, O., 2009, Principles of Geographic Information Systems An introductory textbook, ITC, Netherlands. Yomralıoğlu, T., 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Seçil Ofset. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024